При рестрикции в кредитирането може да има отлив и от банковия, и от имотния пазар

  • 23 май 2024 08:48

  • 355
  • 2
При рестрикции в кредитирането може да има отлив и от банковия, и от имотния пазар
© Novini.bg/ Canva

"Апетит към кредитиране, към задлъжняване има. Този "апетит" не е от вчера. Това е процес, който продължава години. Доста изразителен стана в момента, в който се случи високата инфлация – хората изпитаха притеснения какво се случва с техните спестявания, с тяхното обезценяване. Българинът е традиционалист - в подобна ситуация се насочва към недвижимите имоти."

Този коментар направи в интервю за БНР Иван Стойков, анализатор и експерт от финансовия портал "Моите пари".

Наблюдава се сериозен ръст на кредитирането – както при ипотечните, така и при потребителските кредити, подчерта той.

"Всеки отпуснат кредит е носител на ниво на риск. Няма абсолютно безрисков кредит. Колкото повече кредити се отпускат от банките, толкова повече кредити има, които могат в един момент да се окажат рискови", коментира Стойков относно препоръките на БНБ към търговските банки да преразгледат режима на кредитиране.

Дали препоръките ще дадат резултат, ще се види след три месеца след въвеждането на мониторинга, уточни експертът. По думите му, ако БНБ отчете конкретни слабости и нередности, ще се стигне и до конкретни предложения на Централната банка.

"Ще видим и по-конкретни мерки, ако се налагат такива. За момента говорим само за препоръки, с надеждата търговските банки да се съобразят с тях."

Сегашните темпове на кредитиране не означават, че кредити се отпускат безразборно, поясни Иван Стойков.

При въвеждането на евентуални рестрикции, за да се предпази банковата система от прегряване, може да намалее търсенето на имоти и да има отлив на клиенти както от банките, така и от имотния пазар, обобщи той.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
355 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:45

2
❤️ Г­­­о­­­р­­­е­­­щ­и­­­ ­­­м­о­м­и­­ч­е­­­т­а­­­ ­­­в­­и­­ ­­­о­­­ч­­а­­­к­в­­­а­т ­­-­­­ X­1­8­.­­­F­­U­­N

2024.05.23 | 09:01

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини