Трябва ли държавата да управлява инфлацията?

  • 21 май 2024 10:26

  • 399
  • 2
Трябва ли държавата да управлява инфлацията?
© Pixabay

Доклад на Българската академия на науките за финансите сочи, че има забавяне на инфлацията, но и на икономическия растеж. Темата коментираха икономистът от Института за икономически изследвания към БАН Димитър Събев и основателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Събев смята, че държавата не трябва директно да управлява инфлацията. Той посочи, че при ръст на доходите има и ръст на цените.

Станчев каза, че делът на инвестициите в страната е много нисък в сравнение с други години. Икономистът обясни, че изравняването на доходите е стабилно и по-бързо от повишаването на цените.

Гостите коментираха и приемането на еврото. Събев поясни, че в доклада на БАН е упоменато, че няма как валутата да бъде приета до края на 2025 година. Той обясни, че равнището на цените е един от неофициалните критерии. „Никой няма да пусне в еврозоната държава, в която ценовото равнище е на 50% от това в другите страни“, смята експертът. Той е на мнение, че приемането на еврото може да се случи през 2027 г.

Станчев допълни, че законодателните промени са важен момент, но липсва напредък по този показател.

Инфлацията и политиката на доходите могат да отложат членството в еврозоната и след 2025 г.

Последвайте канала на

Десислава Станева
399 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:04

2
❤️ Г­­­о­р­­­е­­щ­и­ ­м­­о­м­и­­­ч­е­т­­­а­ ­в­и­ ­о­ч­­­а­­­к­­в­а­­т ­­­-­­­ X­­1­­­8­­.­­F­­U­­N
Обикновена "Пунта Мара"

2024.05.21 | 10:45

1
КОЯ,държава ?!

Добави коментар

Водещи новини