Обмислят въвеждането на мултифондова система в пенсионното осигуряване

  • 21 април 2024 21:21

  • 1933
  • 4
Обмислят въвеждането на мултифондова система в пенсионното осигуряване
© Novini.bg/ Canva

Смята се, че въвеждането на мултифондова система в пенсионното осигуряване ще донесе редица ползи, като например по-големи натрупвания в индивидуалните сметки и съответно по-големи пенсии. Такава обаче няма. Защо?

Мултифондовете са инвестиционни портфейли с различен рисков профил - консервативен, балансиран или агресивен, в рамките на един пенсионен фонд. Те се различават по дела на акциите спрямо облигациите в инвестиционния порфейл. В момента обаче пенсионните дружества са ограничени в инвестиционната си политика.

Социалният министър с напомняне кога излащат великденските добавки на пенсионерите

"Успяваме да осигурим заместващ доход на нашите клиенти между 5-10%, но ако имаме мултифондове, този заместващ доход щеше да е по-висок, т.е. ако хората на по-млада възраст бяха инвестирали по-динамично, в повече акции, сега щяха да имат по-големи натрупвания", каза пред БНТ Владислав Русев, главен изпълнителен директор на пенсионно осигурително дружество.

Мултифондовете ще намалят натиска върху Държавното обществено осигуряване и постоянно нарастващия дефицит в първия стълб на пенсионната система, подкрепян със средства от данъци, посочват за БНТ от Комисията за финансов надзор. Институцията посочва още, че по-гъвкавите пенсионни системи, по-добре минимализират рисковете от разнородните кризи в последните години.

"Този дефицит в резултат на доста сериозно деформиране на пенсионния модел, в резултат на политически решения, свързани с много сериозен ръст в миналната пенсия за стаж и възраст", обясни проф. Людмила Векова, преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

"Това, което сме виждали в страни, в които има мултифондове в година, когато тук реализираме средно около 10% положителна доходност, мултифондовете в други страни са реализирали 20 и повече процента", заяви Владислав Русев, гл. изпълнителен директор на пенсионно осигурително дружество.

По различни причини законопроекти за въвеждането на мултифондове в миналото не се успявали да стигнат до обнародването им в Държавен вестник.

"В момента Асоциацията на пенсионните дружества заедно с Комисията за финансов надзор отново подготвя концепция за въвеждане на мултифондовете", допълни Русев.

Най-рано в средата на годината ще има готово предложение, което трябва да бъде припознато от изпълнителната власт, за да се насочи към Народното събрание. Междувременно се очаква и официалният доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който да подкрепи реформата.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1933 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Вина

2024.04.24 | 22:51

4
имам, че съм се осигурявала честно и редовно. Имам 14 хиляди натрупани, при пенсионирането ми се оказа, че на месец мога само 75 лева да получавам. Колко месеца живот имам и каква част от натрупаната сума ще доживея да получа? Но преценяват, че са достатъчни за пожизнена и едни хора ще имат хонорар/заплата от факта че държат натрупаните от мен ПО ЗАДЪЛЖЕНИЕ МОИ пари

2024.04.22 | 00:08

3
Мултилевъл е друго име за пирамида.

2024.04.22 | 00:00

2
Измамници

2024.04.21 | 22:36

1
Пенсионните фондове са грабеж, както и банките, един лев няма да видите от там.

Добави коментар

Водещи новини