Големите международни компании заявиха какво искат от България, за да инвестират у нас

  • 18 април 2024 15:38

  • 3773
  • 4
Големите международни компании заявиха какво искат от България, за да инвестират у нас
© Getty Images (архив)

Големи чуждестранни компании, които обмислят инвестиция в България, са с иновативни производства, ползват възобновяеми енергийни източници и имат изисквания цялата енергия, която използват, да бъде зелена. Ако България няма как да предостави това, няма как да се осъществи тази инвестиция. Клиентите и акционерите в тези компании държат на тези изисквания, защото всички тези големи международни играчи вече изповядват ESG философията.

Това обясни изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова по време на международната конференция „ESG и глобалните цели. Практически насоки за фирмите“, организирана от Конфиндустрия България.

Има критична маса от фирми, които изповядват ESG философията. При големите инвеститори ESG е част от техните изисквания към страните, в които инвестират. За щастие в България сме доста напред със зелената енергия. Има много места, на които това вече се случва, допълни Ненова.

Тя подчерта нуждата от развиване на тази инфраструктура и стратегия на държавата за създаване на тези условия. По нейно мнение „интерес към България има“ вследствие на различни събития, като COVID и войни, които разместиха пластовете и това ни дава много възможности да привличаме чуждестранни инвестиции.

Министър Богданов: България е добро място за инвестиции и правене на бизнес

Ненова посочи още, че когато един подобен голям чужд инвеститор дойде в България с инвестиция от 150-200 млн. лв., той търси нови клиенти и доставчици и това „допринася много за прехода“.

Искаме в България да идват високотехнологични предприятия с добри практики, които да помагат да се развива страната, посочи още Ненова, цитирина от economic.bg.

Фокус бе поставен и върху законодателното въвеждане на ESG отчитането в България чрез поправките в Закона за счетоводството. Очакванията са те да са приети до началото на юли, а около 780 български компании да трябва да подават специални ESG отчети.

БНБ прогнозира икономически растеж от 2,2% през 2024 г.

Аделина Миткова, старши мениджър в Deloitte за България внесе подробности и посочи, че ще има стандарти, по които да се докладва, а за някои компании може да има изключение при представянето на ESG отчет като например, ако компания майка подготвя всеобхватен такъв.

Целта на регулацията не е да обремени компаниите, а напротив – да се добави определена информация от компаниите, без те да се затрудняват. Доста положителна промяна, категорична бе Миткова.

Председателят на Конфиндустрия България Роберто Санторели обърна внимание, че зелените инициативи не бива да се правят само защото се изискват от закона, а трябва да се правят с едно наум за въздействието върху околната среда, самата компания и нейните служители.

Последвайте канала на

Владимир Василев
3773 4

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 05:11

4
❤️ Г­о­­­р­е­­щ­­и­ ­м­­о­­м­и­­­ч­­е­т­а­ ­­­в­и­­ ­о­ч­­­а­к­­в­а­т ­-­ X­­­1­­­8­.­­F­­­U­­­N
пешо

2024.04.18 | 16:38

3
по малка заплата

2024.04.18 | 16:16

2
Щом Мила Ненова така е казала веднага вярваме

Добави коментар

Водещи новини