ББР е готова да се включи с инвестиции в енергийния преход на страната

  • 16 април 2024 12:27

  • 402
  • 1
ББР е готова да се включи с инвестиции в енергийния преход на страната
© ББР

Българска банка за развитие (ББР) е готова да се включи с инвестиции в енергийния преход на страната. Това заяви Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор на ББР, по време на форума „Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика“, организиран от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Европейския икономически и социален комитет.

Като прилагащ партньор на европейската програма Invest EU до края на годината ББР предстои да стартира нови гаранционни продукти през търговските банки в страната, насочени към постигане на целите за въглеродна неутралност.

„Най-евтиният ток“, „зелен диктат от Брюксел“ и още митове за въглищните централи

Общият обем от кредити, от който ще може да се възползва бизнесът, ще е в размер на 2,6 млрд. лева. 60% от тях ще са изцяло за инвестиции в сферата климата и околната среда. Ще могат да бъдат финансирани както изграждането на ВЕИ съоръжения, така и строежът на нови енергийно ефективни сгради, зелени покриви и фасади, устройства за интелигентен контрол и управление и много други.

ББР продължава да реализира инструменти в помощ на бизнеса по отношение на неговата устойчивост и внедряването на иновации. Банката е готова да разшири мерките за производство на енергия от ВЕИ с инвестиции във водна, геотермална и биоенергия, уточни Арабаджиев.

Последвайте канала на

Владимир Василев
402 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.16 | 16:26

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим.====> use.my/sman

Добави коментар

Водещи новини