Според Пламен Димитров е нужно увеличение на заплатите на работещите във ВиК сектора

  • 16 април 2024 11:29

  • 352
  • 2
Според Пламен Димитров е нужно увеличение на заплатите на работещите във ВиК сектора
© Novini.bg/ Canva

Средните нива на заплащане от порядъка на 1300-1500 лв. в системата „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК) очевидно не могат да бъдат атрактивни. Това заяви президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен ДимитровПламен ДимитровПламен Димитров е президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) по време на международната конференция „Интелигентно потребление на водни ресурси и Синя дипломация“.

Събитието е организирано в София от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Европейския икономически и социален комитет в партньорство с „Веолия България“. Според Димитров е нужно увеличение на възнагражденията. Усилията да се привличат кадри и да се задържат минава през повишение на заплащането, което още не е постигнато, каза той.

По думите му броят на работещите във ВиК сектора намалява, а средната възраст е 52 г.

Над 36% от работещите в Кюстендилска област са на минимална заплата

Достъпът до качествена питейна вода и канализация е всеобщо право и в тази връзка публичните институции и всички ние сме длъжни да осигуряваме това право. България е една от държавите, които имат сериозно покритие, но в същото време загубите в мрежите са много големи, коментира още президентът на КНСБ. И добави, че са нужни повече инвестиции.  

Събитието бе открито от председателя на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев. В хода на дискусията беше акцентирано върху необходимостта държавите да осъзнаят по-сериозно проблемът с недостига на вода и да оформят конкретни политики за превенция. Коментирани бяха и проблемите със загуба на вода. Водата не е стока, но някой трябва да плаща за нейното довеждане, пречистване и др., каза строителният инженер Михаил Тодоров. Голям проблем на ВиК дружествата е, че те използват помпи и енергоемки уреди, които повишават цената на водата, отбеляза той. По думите му авариите трябва да се откриват навреме, за да се избегнат големите загуби на вода. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
352 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.04.16 | 18:01

2
И после с толкова да се увеличат и сметките? За да има как да осигурим заплатите? ЗА!

2024.04.16 | 16:38

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим.====> use.my/sman

Добави коментар

Водещи новини