Над 36% от работещите в Кюстендилска област са на минимална заплата

  • 11 април 2024 10:31

  • 231
  • 1
Над 36% от работещите в Кюстендилска област са на минимална заплата
© Novini.bg/ Canva

Над 36 процента от работещите в Кюстендилска област работят на минимална заплата. КНСБ започна кампания за по-адекватно възнаграждение и за насърчаване на колективното договаряне, както изисква европейска директива в тази област.

Такава е ситуацията и в съседната Благоевградска област - каза пред репортерите лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Служителите в Областна администрация София заплашват със стачка заради ниските заплати

"36,5% от работещите в област Кюстендил работят на минимална работна заплата, казва статистиката. Аз имам известни съмнения дали хората, всички, работят на минимална заплата само. Една част под масата получават пари. Някои сигурно работят на минимална работна заплата, което е скандално само по себе си", коментира Димитров.

Той даде отговор на въпроса как проблемът може и трябва да се разреши.

"За това има пак европейски регламент. Има нова директива за прозрачност в заплащането, която пък казва, че всички фирми трябва да си публикуват заплатите на сайтовете. Това е от юли месец миналата година. Още не е транспонирана в България. Ние в дълбоката провинция - България, някои неща не сме ги разбрали още. Нашата кампания има за цел всички да ги разберат и отново казвам, че "фирмена тайна са ни заплатите", не може да кажеш колко получаваш. Вече директивата казва, че е пълна глупост, и задължава те сами да си публикуват на сайта заплатите за дадените основни дължности в тяхната фирма. Това ще спомогне, според мен, и за ориентация на хората кой какво плаща, и за това пък тези, които плащат под масата, да видим дали ще имат смелостта да публикуват, че са на минимална заплата две трети от техните работници", каза президентът на КНСБ.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
231 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:44

1
❤️ Г­­­о­­­р­е­щ­­и­­­ ­­­м­­о­м­и­­ч­е­­т­а­­­ ­в­и­ ­­­о­­ч­­а­­к­в­­а­т ­­-­­ X­1­­­8­­­.­­F­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини