Schneider Electric започна изграждането на втория си завод в България

  • 21 март 2024 12:59

  • 1361
  • 3
Schneider Electric започна изграждането на втория си завод в България
© Министерство на икономиката

Компанията „Шнайдер Електрик“ (Schneider Electric) започна изграждането на втория си високотехнологичен завод в България. Заводът ще се простира на площ от 8000 квадратни метра. Това обяви по време на първата копка директорът на фабриката в Пловдив Мартин Йорданов. По думите му заводът притежава терен от 100 000 квадратни метра, а намерението е да расте до максимална степен в рамките на 10 години. Инвестицията за изграждането на новия завод на „Шнайдер“ е 107 млн. лева.

Министърът на икономиката и индустрията в оставка Богдан Богданов припомни, че разговорите с компанията за втори завод са започнали през декември 2022 година.

„Тогава „Шнайдер“ смятаха, че тази фабрика може би е добре да бъде в Унгария“, каза Богданов и допълни, че специалистите от Българската агенция за инвестиции и Тракия икономическа зона са причината този проект да се реализира в България.

Проектът е важен, не само защото създава добавена стойност в икономиката и ще се развива все повече местната верига на доставчици в региона, но и защото е първият, чрез който държавата промени начина, по който работи с инвеститори, посочи министърът.

По думите му проектът получава директна държавна помощ не само за изграждане на пътна инфраструктура, а директна финансова помощ за осъществяването на инвестицията. Така според него държавата показва, че е активен партньор в изграждането на такива големи проекти. 

В новата фабрика на компанията в Пловдив ще се асемблират, тестват и опаковат автоматични прекъсвачи и други електропродукти за ниско напрежение. Целта е създаването на високотехнологично индустриалнo съоръжение от най-съвременен тип. Заводът ще се изгражда от „Главболгарстрой“, като предстои още един тръжен кръг, след който ще станат ясни и останалите изпълнители. 

Премиерът към бизнеса в Пловдив: Можете да разчитате на държавата

Сред основните цели на инженерния екип на „Шнайдер“ e новото предприятие да покрие глобалните вътрешни стандарти на компанията за Advanced Smart Factory, както и да получи златен LEED сертификат за изграждането на самата сграда.

Всичко това ще удостовери постигането на много ниски емисии, включително при вложените строителни материали, както и високи нива на енергийна и производствена ефективност, посочиха от „Шнайдер“. 

На церемонията по първата копка присъстваха посланикът на Франция Жоел Мейер, заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова, Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив с ресор „Oбразование, бизнес развитие и европейски политики“, представители на местната власт, служители на компанията.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1361 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.03.21 | 14:48

3
Съпрyгата кyпи кaпcyли които подобpиxа ceкcа ни и пpомeниха живoта ни! Сeга съпpyгата ми е дoволнa и се чyвствaм като aлфa мъжки. Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим, eто тeзи кaпсyли:----> use.my/bioman
ИНФРА СТРУК ТОРА

2024.03.21 | 14:14

1
А ПСЕТАТА КВИЧАХА, КАТО БЕСНИ, СРЕЩУ АНГАРИЯТА ЗА СУЛТАНА. ДА СИ НАПРАВЯТ ПЪТЯ СОФИЯ САМОКОВ, ДА НЕ ГАЗЯТ КАЛ :)
ПОРОДА

2024.03.21 | 14:16

2
БЪЛГАРСКИ ГОВ НОЯД!

Добави коментар

Водещи новини