Шефът на КЕВР не очаква рязък скок на цената на тока за битовите потребители след 1 юли

  • 07 март 2024 16:35

  • 708
  • 7
Шефът на КЕВР не очаква рязък скок на цената на тока за битовите потребители след 1 юли
© Булфото (архив)

„Изключително важно е след промените на пазара на електроенергия от 1 юли т.г. битовите потребители да не бъдат подлагани на риск. Всякакви спекулации за повишаване на цената с 10, 20 и повече процента обслужват интереси, които не съвпадат с интересите на потребителите. Българските потребители трябва да знаят, че няма да има рязко повишаване на цената на електрическата енергия“.

Това заяви председателят на КЕВР доц. Иван ИвановИван ИвановИван Иванов е роден през 1975 в гр. Шумен, завършва средно образование в гр. Шумен в ГПЧЕ „Никола Й. пред представители на медиите по повод отражението на предстоящите промени на пазара на електроенергия. Той участва в енергиен форум, организиран от Института за енергиен мениджмънт на тема "Промени в електроенергийния пазар на едро и дребно - възможности и проблеми".

Доц. Иванов поясни, че със законовите промени е определено цената за битовите потребители след 1.07.2024 г. да се формира въз основа на базова цена, определяна с решение на Министерският съвет, към която да се добавя компонента, определяна от КЕВР. „Предстои правителството да реши как точно ще бъде определена тази базова цена, но не очаквам рязко повишаване на цените на електроенергията за битовите потребители“, подчерта ръководителят на енергийния регулатор. 

Токът може да поскъпне през лятото

Доц. Иванов коментира и възможностите за повишаване на постъпленията във „Фонд Сигурност на електроенергийната система“ /ФСЕС/ с цел преодоляване на формирания висок дефицит от 1 млрд. лв. Той категорично се противостави това да стане с евентуална промяна на цените за битовите потребители за следващите няколко месеца до 1 юли: “Няма мотивиран отговор, който може да се даде на потребителите защо цената за тях трябва да бъде повишена, за да бъде запълнен дефицитът във ФСЕС. Не може да им бъде обяснено защо с техните пари трябва да се осигурят средства за преференциалните цени на производители на възобновяема енергия, за преференциалните цени за производители на електроенергия от когенерация при топлофикациите, за покриване на цените по дългосрочния договор с американската централа AES“, заяви доц. Иванов.

Като един от вариантите за покриване на дефицита във ФСЕС той посочи възможността за подпомагане със средства от държавния бюджет. „Така, както Фондът финансово подкрепи правителството за осигуряване на програмата за подпомагане на небитовите потребители по време на голямата енергийна криза с високи цени на електроенергията, считам, че е възможно този жест сега да бъде върнат към Фонда. Това ще бъде в интерес на всички потребители“, подчерта председателят на КЕВР доц. Иван ИвановИван ИвановИван Иванов е роден през 1975 в гр. Шумен, завършва средно образование в гр. Шумен в ГПЧЕ „Никола Й..

Последвайте канала на

Филип Епитропов
708 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.03.07 | 18:02

7
Като с водата ! 25 % ! Мамави ... !
НИЕ.СМЕ

2024.03.07 | 17:51

6
ОТ.ТЕЗИ.КОИТО.НЕИСКАХМЕ
ТО.Е

2024.03.07 | 17:50

5
КАТО.ДА.ОБЕЩАВАШ.НА МОМАТА.ЧЕ.НЕМА.ДА.Я БОЛИ
даааа

2024.03.07 | 17:50

4
нали искахте капитализъм и пазарна икономика ами ето Ви
НЕМА

2024.03.07 | 17:49

3
ДА.ЛЪЖИШ.20-25%МАЛ КО.ЛИ.Е.ТА.ПИТАМ.Е?

2024.03.07 | 17:12

2
Не виждам предпоставки за увеличение цената на тока

2024.03.07 | 16:58

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини