Ясен Георгиев: 1 януари 2025 г. изглежда все по-малко реалистична дата за влизане в еврозоната

  • 25 януари 2024 14:08

  • 836
  • 3
Ясен Георгиев: 1 януари 2025 г. изглежда все по-малко реалистична дата за влизане в еврозоната
© Novini.bg/ Canva

България трябва да отговори на критерия инфлацията да бъде на нива, които са допустими спрямо нивата в определен брой държави в еврозоната. За да бъде изпълнен този критерий, датата 1 януари 2025 г. изглежда все по-малко реалистична. Това коментира в студиото на Дарик Ясен Георгиев от Институт за икономическа политика.

Според него процесът на присъединяване не трябва да бъде обвързан с фиксиране върху конкретна дата.

„Когато говорим за присъединяване, обикновено фокусът е върху този инфлационен критерий. Посочват се трите държави с най-добрите инфлационни равнища, а не с най-ниските. Например Хърватия – страната също не отговаряше напълно на инфлационния критерий. И за да може формално да отговори, две от държавите в еврозоната, които „изкривяваха картината“ – Португалия и Малта, бяха извадени от уравнението, защото бяха с най-ниска и нереална инфлация“, уточни той.

Според Ясен Георгиев, при наличие на политическа воля както от България, така и от партньорите ни в Европейския съюз, винаги може да се намерят три държави, които са с най-добри инфлационни равнища. 

Симеон Дянков прогнозира кога България ще влезе в еврозоната

„Тогава инфлацията у нас, дори да бъде по-висока от средната за еврозоната, тя ще бъде сравнима с тези държави, които имат икономическа структура или други параметри, сравними с България“, обясни още Георгиев.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
836 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Аква

2024.01.26 | 09:08

3
ЩЕ ВЛЕЗЕМ В ЕВРОЗОНАТА, КОГАТО ДРУГИТЕ ИЗЛЯЗАТ ОТ НЕЯ.

2024.01.25 | 17:30

2
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> do.my/xbio

2024.01.25 | 14:43

1
spokoino kolega niama da e 25 godina no dokato vlezem toi evrogeiskiat saiuz vece shte e razturen i zakrit

Добави коментар

Водещи новини