IT специалист: Вдигането на МОД за бранша е "да вземем още малко от тези, които работят на светло и си плащат всички данъци"

  • 11 декември 2023 18:01

  • 1251
  • 3
IT специалист: Вдигането на МОД за бранша е "да вземем още малко от тези, които работят на светло и си плащат всички данъци"
©
Слушай новината Слушай новината

Доходите трябва да се повишават, но това не става с административен акт на Министерство на финансите. Те се увеличават от добавената стойност. Това коментира в интервю за „Лице в лице“ председателят на Българската асоциация на софтуерните компании Доброслав Димитров.

Той посочи, че начинът за цялостен ръст на доходите върви по друг начин: чрез увеличение на работните места в софтуерната и технологичната индустрии. "Ако има повече хора, които да взимат по-високи заплати, те ще вдигнат заплатите на всички останали", обясни Димитров.

"Ние сме най-солидарният сектор в България. Софтуерният сектор е номер едно по Фонд „Работна заплата“, по привлечени инвестиции и по развойна дейност, а България е на последно място по развойна дейност в ЕС", изтъкна IT специалистът. 

Високотехнологичният бизнес е против автоматичната формула за ежегодно увеличение на максималния осигурителен праг

Димитров обясни, че вдигането на максималния осигурителен доход за бранша е грешен подход, защото по този начин се взима "още малко от тези, които работят на светло и си плащат всички данъци". "Взимаме от младите хора, това са бъдещите родители или вече млади родители. Това са хората, които създават бъдещето на България. Проблемът ни е принципен", аргументира се Димитров, като обясни и логическата връзка. 

По думите му почти всички завършили в IT сферата остават да работят в България, а това движи икономиката. Освен това, създават семейства тук, което допринася и за разрешаване на наболелия за страната ни демографски проблем. 

"Много по-лесно е да тръгнеш към светлата част. Една система, за да е солидарна, трябва всички да сме солидарни. Системата не работи, когато само малка част от населението е солидарна", обясни Доброслав Димитров. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1251 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.12.11 | 22:36

3
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2023.12.11 | 22:23

2
Сополкио, аре марш с тия интернет измами. Никой не ви ще айтито. Водата и храната ще стане злато.

2023.12.11 | 19:32

1
Но за това на кръчмарите им намалиха ДДС-то, все едно го плащат.

Добави коментар

Водещи новини