Васил Велев: ИСС играе много важна роля в социално-икономическото развитие на България

  • 08 декември 2023 15:15

  • 745
  • 1
Васил Велев: ИСС играе много важна роля в социално-икономическото развитие на България
©
Слушай новината Слушай новината

През изтеклите 20 години Икономически и социален съвет (ИСС) безспорно изигра много важна роля в социално-икономическото ни развитие и вярвам, че тя ще продължава да нараства през следващите години. Много трудно може да бъде заменена ролята на ИСС като граждански парламент, което произтича от представителството в него и от изискванията за взимане на решения с твърде квалифицирано мнозинство. Това го прави една школа на толерантност и култура на общуване, където се търсят и постигат оптималните за всички решения. Това заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев на организираната тържествена пленарна сесия по повод 20-годишнината от създаването на Съвета.

По думите на Васил Велев на ИСС е по-лесно, отколкото на управлението, защото може и да не вземе решение, ако не се постигне съгласие. Той цитира мисъл на Уинстън Чърчил, че демокрацията е несъвършена форма за управление, но не сме открили по-добра. В ИСС поне по замисъл представителството клони към 100% и като „граждански парламент“ е призван да изглажда и да коригира несъвършенствата на демокрацията.

Институтът за пазарна икономика предлага намаляване на социалните осигуровки

Броят на поисканите от ИСС становища може да е мерило за зрялост на демокрацията в страната, допълни председателят на АИКБ и призова законодателната и изпълнителната власт да следват европейските традиции и практики и редовно да се консултират със Съвета.

По време на събитието главният секретар на АИКБ доц. д-р Милена Ангелова получи наградата на ИСС за заслуги в утвърждаването на ролята на организираното гражданско общество в Република България.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
745 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Да се знае кой е тоя :)

2023.12.27 | 06:04

1
Движението ТНТМ (Техническо и научно творчество за младежта) е една от най-богатите структура в комсомола - притежава много пари, активи, сгради, компютри и друго имущество. Само за последните пет години (1985-1989) държавата е превела целево за ТНТМ 281 млн. лв. Последният директор на републиканския център на ТНТМ е Васил Велев - син на ген. Георги Велев - зам.-началник на ГУ на Строителните войски. На 22 февруари 1990 г. ТНТМ е преобразувано във фондация "Еврика" - за развитие на научното и техническото творчество на младежта. При създаването й фондацията "гълта" 53 млн. лв. народна пара от фонда ТНТМ. Отделно към нея се прехвърля собствеността на 31 фирми от цялата страна ("Орион", "Метаком", "Спектър", "Интеграл", "Темп" и др.) Генерален директор на "Еврика" естествено става дотогавашният шеф на ТНТМ Васил Велев. В интервю през 1993 г. той твърди, че имуществото на фондация "Еврика" е 49 688 900 лв., а постъпленията през 1992 г. - 24 418 000 лв. След "Еврика" Васил Велев е управляващ съдружник на "БИК Холд" ООД, а от 1999 г. - изпълнителен директор на "Стара планина Холд" АД. Това е същият онзи холдинг, който през 2003 г. се забърка в скандала за нерегламентирано строителство в 11 апетитни имота в Южния парк.

Добави коментар

Водещи новини