Георги Ганев (ПП - ДБ): Крайно манипулативно е да се говори за влизане в дългова спирала

  • 03 декември 2023 14:17

  • 628
  • 8
Георги Ганев (ПП - ДБ): Крайно манипулативно е да се говори за влизане в дългова спирала
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Крайно манипулативно е да се говори за влизане в дългова спирала, заяви пред БНР депутатът от Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от (ПП-ДБ) Георги Ганев

Събеседникът на медията и уточни: "Ако някой ми посочи някъде в историята на човечеството държава, която с 3% дефицит е влязла в дългова спирала, при положение, че националният ѝ доход нараства с много повече от 3% номинално - това включва реални и производствени цени, значи не разбира какво говори. До края на хоризонта на планиране номиналният БВП ще нараства от 3 до 5 пъти повече. Няма как да се случи влизане в дългова спирала. Това е все едно заплатата ви да нараства с 10% всяка година и дългът ви да нараства с 2% всяка година и вие да се притеснявате. Не се притеснявайте!".

По думите му има основание да се дебатира и спори дали 3% е най-добре, дали не е по-добре да има по-малък дефицит.

Той определи като несъстоятелно твърдението, че доходите на българите (покупателната им способност) в момента е по-ниска, отколкото преди три години.

"Доходите са нараснали повече от инфлацията, на човек от населението - по изследване на домакинските бюджети, което е единственото най-мащабно изследване, което се опитва да обхване цялото българско население. Да, бихме искали да е с повече, но е нараснала реалната покупателна способност", каза Ганев.

МФ: През ноември 2023 г. приходите изпревариха разходите и бюджетният дефицит падна до 0,6% от БВП

Георги Ганев изказа несъгласие и с мнението на финансовия министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на, че ако бъде приет балансиран бюджет или с излишък, това ни обрича на стабилна бедност.

"Ето една тема, по която не съм съгласен с него и той много добре знае, че няма с него да се разберем по тази тема. Не е пречка, ако се поддържат балансирани бюджети, икономиката да расте и то да расте много здравословно", добави народният представител.

Той припомни, че за 2022 г. е бил планиран 3% дефицит, а годината е завършила на 0,8% дефицит на касова основа.

"2023 година е планирано до 3%, но вчера министър Василев каза, на базата на данните към ноември, че най-вероятно ще приключим на по-малко от 3% дефицит. Сега планираме 3% за 2024, а аз бих могъл да се обзаложа, че ще по-малко от 3% на края на годината".

Ганев подчерта, че заради по-ниските цени на газа и петрола е по-малка сумата от ДДС.

"Цената на газа е 53% от това, което беше миналата година. Като идва същото количество газ, който обаче е два пъти по-евтин, колко ДДС ще съберете по него? Два пъти по-малко. Като петролът от над 100 долара за барел падне на около 80, а по-рано беше дори 60 долара за барел, колко ДДС ще съберете при внос? По-малко. Това недосъбиране не може да се компенсира", каза Ганев.

Депутатът от ПП-ДБ коментира, че "по-добре сглобката да скърца и да е паянтова, във всеки един момент тия калпазани във властта да ги е страх, че ще паднат".

"Това, че легитимираме Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на, го слушам от доста време. Но да кажа, че предимно той сам се легитимира. Не знам някой от нашата политическа сила нещо да го е легитимирал. Можем да изразим недоволство, но не сме в състояние да го спрем. Човекът излиза и говори, да го вкараме в домашен арест ли, какво да го правим. Няма как да му забраним да говори", каза той.

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
628 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Павел

2023.12.10 | 13:59

8
Отдавна нямам вяра на празните приказки на хората от ПП-ДБ.
Габи

2023.12.07 | 13:23

7
Много му разбира главата на Ганев от спирали
Снежко Снежев

2023.12.03 | 19:29

6
Този олигофрен и семейството му дали харчат повече, отколкото заработват?!? Ако може изобщо да се каже, че плужеците като този работят!

2023.12.03 | 19:06

5
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto
харвардски шарлатанин

2023.12.03 | 16:48

4
Ха, ха, ха - ма то всички шарлатани и лакеите им сте едни много, ама много талантливи икономисти бе. За това ни докарахте до тук - да еВа и г.о.в.н.я.р.и.те некадърни. Всяка седмица теглите дълг - това как се нарича?
Санитар

2023.12.03 | 15:59

3
Поредния "беглец " от 4 км.

2023.12.03 | 14:38

2
Жан Виденов от новото време.Кой не го вижда!

2023.12.03 | 14:36

1
Точно в спирала влизане и то умишлено !Кокор за за нищо не става ,освен да се надува като пуяк.

Добави коментар

Водещи новини