Пламен Димитров: Увеличеният бюджет на Здравата каса би трябвало да стигне за по-добри заплати за лекарите

  • 02 декември 2023 18:03

  • 1018
  • 1
Пламен Димитров: Увеличеният бюджет на Здравата каса би трябвало да стигне за по-добри  заплати за лекарите
© Булфото (архив)

„Наистина бюджетът на Здравната каса е с близо 1 млрд. и 100 млн. лв. повече от 2023 г. – безпрецедентен ръст, отдавна не сме имали такъв. Това е и за болничната, и за извънболничната помощ и лечение. Би трябвало да стигнат за по-добри заплати на лекарите и медицинските сестри и за по-добра грижа към пациентите. Дали ще стане ми е трудно да гадая, в нашата система има много парадокси”, заяви президентът на КНСБ Пламен ДимитровПламен ДимитровПламен Димитров е президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов”.


Президентът на КНСБ коментира как вижда увеличаването на заплатите на медицинските служители. „Колко трябва да получават, като минимум, казва Колективния трудов договор. В края на тази година той ще изтече. И вече се започва с подготовката за следващия. Аз не мога да кажа колко ще бъде увеличението, което се иска. Но това, което имаме към момента – 900 лв. за санитар, 1500 лв. за мед. сестра и до 2000 лв. за лекар стартова заплата, със сигурност вече е старо. Инфлацията го е обезценила. Аз допускам между 20-30% увеличение на тези числа”, заяви той.

Според него 2,5 млрд. лв. за пенсии идната година, на фона на общите разходи, е пределното, което бюджетът може да си позволи за пенсионерите.

„Да не забравяме един доста сериозен разход – 1,2 млн. лв. повече за обезщетения и помощи за хора с увреждания и имаме нужда от средства за заплати. Това е основният акцент на нашите допълнителни искания. Така, че не казвам, че това е най-доброто, но на този етап като правило е приемливо”, коментира Димитров.

Пламен Димитров: Все още няма сериозен спад на цените на основните стоки и услуги

Последвайте канала на

1018 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
hpi

2023.12.03 | 07:07

1
Всички пари ще отидат за заплати на докторите. А пациентите кучета ги яли, пак ще си доплащат. Бялата мафия няма наяждане.

Добави коментар

Водещи новини