Празнична почивка и новогодишни куверти - колко по-скъпи ще са тази година?

  • 29 ноември 2023 10:27

  • 388
  • 1
Празнична почивка и новогодишни куверти - колко по-скъпи ще са тази година?
© Novini.bg/ Canva

Празничната почивка тази година ще е с 10% по-скъпа, предупреждават експерти. А причината за по-високата цена е инфлацията.

„Ценовият диапазон може да варира между 100 и 500 лева на вечер, зависи от броя настанени и услугите в дадения пакет. В рамките на 400 лева на ден, едно четиричленно семейство може да се побере, без лифт картите и ски услугите. Средно виждам 8-10% увеличение на хотелските услуги, което идва да обере по-скъпия енергиен ресурс“, коментира Мариян Беляков - изпълнителен директор на "Пампорово" АД.

Над половин милион българи ще пътуват за Коледа и Ново година, прогнозират от Института за анализ и оценка на туризма.

„Очакваме общо да пътуват в България, около 580 0000 българи - като 180 хиляди ще пътуват в чужбина, другите - ще почиват в България“, коментира Константин Занков от института.

Традиционно най-търсени през този период са планинските къщи за гости и хотелите в ски курортите и спа центровете.

„Такива са къщите за гости в Родопите, различни планински региони - Банско, Боровец, Пампорово имат интерес от скиори. Велинград, Сандански, Хисаря са също така много търсени места“, посочва Занков.

Предварителни резервации също не липсват.

„Ранните записвания се изместиха с един месец по-късно в годината. Към момента продължават да текат записвания, активизацията е сериозна“, посочва Мариян Беляков.

Решаващото при избора на туристите е съотношението между  цена и качество. А при резервациите трябва да се внимава.

Масовият българин свива разходите за подаръци за празниците

„За България типичните сигнали са за лошо отношение или студени хотели. Много характерно и типично за зимните празници. Много хотели отварят за празниците и те пускат отоплението в деня, в който пристигат гостите. А в чужбина най-често се срещат дублирани резервации“, коментира Богомил Николов от „Активни потребители“.

Поради риска, който крие предварителната резервация, експертите съветват да се направи застраховка. Тя ще покрие всяка загуба, ако почивката ни се провали.

Цените на празничните куверти в столичните заведения са увеличени с до 15-20% - варират около 50 до 60 лева. В зависимост от вида на заведенията - те могат да бъдат тристепенни, четирстепенни. Тези, които предлагат музикална програма, имат куверти от около 160-170 лева. Резервациите за нова година започват да се правят от края на октомври.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
388 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.29 | 11:15

1
Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за това, но на практика е масово заболяване, но има решение.-----> mub.me/hemoferon

Добави коментар

Водещи новини