Еленко Божков: Трябва да се носи отговорност за местата без ток

  • 28 ноември 2023 21:20

  • 817
  • 4
Еленко Божков: Трябва да се носи отговорност за местата без ток
©

Селища у нас остават вече четвърто денонощие без ток и вода, а пътища и училища все още са затворени.

"Има цяла комисия в Министерския съвет, която трябваше да бъде свикана и да работи, още когато бяха предупрежденията на синоптиците. Тя трябваше да действа превантивно, да се подготви, да се извика министър или зам.-министър, който отговаря, и оттам нататък да се разпоредят действията. Обикновено всяка година в Народното събрание в ресорната комисия има едно заседание, на което се вика министърът и разпределителните дружества, и големите производители на електрическа енергия, за да докладват каква е готовността за есенно-зимния сезон", каза бившият зам.-министър на енергетиката Еленко Божков в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че е направил справка и такова заседание не е имало от месец май.

"Това означава, че най-вероятно заради местните избори и прекъсването на работата на парламента, проблемите със Закона за енергетиката, Закона за възобновяеми източници, не е останало време. Добре, но въпреки всичко такова нещо трябваше да се състои, защото дисциплинира. Ако имаше такова заседание, министърът на енергетиката щеше да се издаде. Най-вероятно той е издал заповед за проверка на готовността", допълни Божков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Мъжът, нахлул в енергото, защото няма ток, вече има последователи

Според него не може в такава ситуация да няма координация.

"Нима, ако бяха поискали тежка техника, някой щеше да им откаже? Има неща, които подлежат на анализ, трябва да се носи отговорност. Това е грешка на министъра, не знам дали той е разпределил ресорите на зам.-министрите си, което трябва да се случи в началото на мандата. Преди настъпването на есента и зимата почистването на просеките се извършва от външни фирми", поясни енергийният експерт.

Божков е на мнение, че трябва да се провери защо EVN, които обслужват предимно планински райони, са с по-малко аварии в сравнение с другите дружества.

"Явно са направили инвестиции, подобрили са мрежата си и т.н. Разпределителната мрежа не беше подготвена в пълна степен, защото много от персонала вместо да се занимава с подготовка, го използваха да сменя електромери или други несвойствени дейности, които му пречат да вършат основната си работа", категоричен е той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
817 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Кочо

2023.11.29 | 06:35

4
Подлога

2023.11.28 | 22:53

1
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виaгpа), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук------>> gg.gg/blumag
дида

2023.11.28 | 22:57

3
ма какво лекарство ма, виж го на какво мяза в главата, на гръмнал бойлер.
Арлекино

2023.11.28 | 22:56

2
кой ти е фризьора ве готин

Добави коментар

Водещи новини