Бившият министър на икономиката Никола Стоянов с коментар за Бюджет 2024

  • 28 ноември 2023 09:40

  • 371
  • 2
Бившият министър на икономиката Никола Стоянов с коментар за Бюджет 2024
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

Този закон за бюджет вече един месец и повече се дъвче от експерти и се оказа, че е стъкмистика. За държавния поземлен фонд - в план-сметката за 2024 г. няма предвидено такова нещо, но към него има 3-годишна прогнозна рамка. Това са публични документи, коментира пред БТВ бившият министър на икономиката Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет.

Вчера за първи път президентът заяви, че е готов да наложи вето върху държавния бюджет. Румен Радев има своите аргументи, на които пък Асен Василев му отговори, че е станал жертва на фалшива новина.

Един от мотивите си Радев описа така: „Недопустимо е и намерението на министъра на финансите за разпродаване на Държавния поземлен фонд. Тази земя е стратегически ресурс.“

Бюджет 2024 влиза на обсъждане в парламента

„На 45-та страница е мнението на Министерството на земеделието, което казва: „по отношение на посочения приход от 340 млн. лева и около 700 хил. дка земя”. Прогнозата е част от Закона за бюджета. Може да започнат процедури по продажбата, за да влязат тези приходи за 2025 г. Това е прогноза, но ако бъде приет така както е, не се лъжете, че прогноза е нещо така във въздуха просто. Прогнозата е част от закона за бюджета. Тази тригодишна прогноза е част от документите. Веднъж, заложена, тя дава право веднага от първи януари да се пристъпи към продажбата. Така че парите да влязат през 25-та година“, заяви Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет.

Той обясни и какво означава продажбата на тази земя.

„Земята е ограничен ресурс. Всички знаем България разполага с една територия, една част от нея са държавни земи, като годишно държавата печели около 90 милиона от отдаването на тези земи под рента. Сега за да заколим кокошката, за да се наядем днес на обяд утре няма да има втора кокошка. Тази земя е ограничена - 700 000 декара са около между 1/4 и 1/5 от целия поземлен фонд. Тази земя освен това има съвсем друго предназначение. С нея се обезщетяват стопани, които по различи международни договори са загубили собствената си земя“, каза Стоянов.

По отношение на таксите за транзит на руски газ бившият икономически министър  заяви, че те няма да бъдат събрани.

„Булгартрансгаз“ задлъжнява много сериозно - за месец над 250-260 милиона , а си разваляме отношенията със съседи и партньори в ЕС, защото ставаме непредвидим партньор. Международни договори с дългосрочен план се изменят едностранно. В Европейския съюз са в режим на санкции и Украйна е във война даже с Русия, но дори и те не могат да си позволя такива санкции, тъй като Международната право не го позволява. И изведнъж едностранно някой да наложи такава такса. Не може един участник по трасето от днес за утре да реши нещо подобно“, смята Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
371 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.11.28 | 12:13

2
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виaгpа), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук------>> gg.gg/blumag
Ха, ха, ха

2023.11.28 | 09:46

1
това е един от радевите помияри, които отказаха да си вършат работата и да предложат техен бюджет, но откак ги изритаха много разбират.

Добави коментар

Водещи новини