Ще вкара ли Асен Василев 340 млн. в бюджета, като продаде част от Държавния поземлен фонд?

  • 27 ноември 2023 08:40

  • 1128
  • 1
Ще вкара ли Асен Василев 340 млн. в бюджета, като продаде част от Държавния поземлен фонд?
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Ще вкара ли Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на 340 млн. лв. в бюджета като продаде ⅕ от Държавния поземлен фонд? С тази своя идея финансовият министър разгневи не само колегата си - Кирил Вътев, но и част от депутатите. Един от категорично несъгласните е Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри от ГЕРБ-СДС, председател на земеделската комисия в парламента и бивш земеделски министър.  Пред БНР тя подчерта, че в ресорната комисия не е стигала такава информация и посочи как са разбрали за намерението на финансовия министър:

"При нас дебат по тази тема не се е състоял. При нас имаше дебат по Бюджет 2024 и изслушване на министъра на земеделието по много теми, които бяха поставени от различни групи земеделски стопани. В хода на това изслушване една от точката беше позицията на МЗХ по бюджета. Подкрепата за земеделския сектор е ключов фактор. На това изслушване от получените материали за него по точката за позицията на министерството става ясно, че е имало и се води дебат между МФ и МЗХ по повод планиране продажба на Държавен поземлен фонд и планиране на 340 млн. лв. приход в бюджета от тази продажба. Министерството е възразило. В какъв окончателен вид ще се приеме бюджетът и дали тази тема е останала в бюджета, приет в петък от Министерския съвет, ще разберем идната седмица". 

Владислав Горанов: Ако не сме прецизни, може пак да се отложи влизането ни в еврозоната

Става дума за продажбата на близо 700 хил. дка обработваема земеделска земя. Очакваните 340 млн. лв. би следвало да се получат, след като тези земи се търгуват и купувачи биха могли да бъдат хората, които имат поименни компенсационни бонове. 

Според Танева това са прогнозни цифри, а получената сума може да бъде и по-висока:

"Предлагане на земеделска земя вече няма в България, пазарът е труден, конкуренцията е жестока. Едни такива активи като обеми все още най-много ги има държавата. Интерес би имало огромен и могат да влязат дори и повече пари от продажбата на този един фонд в бюджета". 

По думите й сега държавата получава годишна рента от 90 млн. лв. Въпрос на управленско решение е кой подход ще приложат управляващите в държавата, посочи Танева в интервю за предаването "Преди всички".

"В земеделския сектор има различни направления и искания за това как трябва да се управлява този поземлен фонд и той също да бъде инструмент за подкрепа на уязвими сектори. В момента той се разпределя чрез търгове до достигната най-висока цена. За тези поземлени фондове имаме достигнати рекордни нива на цените на тези търгове. От няколко години тече този дебат - трябва ли да се играят тези търгове, но това е закон, това е публична собственост".

Според нея е възможно хора, които нямат общо със земеделие да си купят земеделски земи. В момента оценките са, че в различни лица има такива инструменти - в общ порядък около 400 млн. лв., отбеляза Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри като цитира данни на експерти. По думите й тези инвестиционни книжа са създадени с тази цел. Според нея може да се получи значим финансов приход.

Окончателният вид на Закона за държавния бюджет беше приет в петък, напомни депутатът и добави: 

"Ще се запознаем с проекта и ще обсъдим темата. Тогава ще видим какви мерки трябва да вземем. Дебатът по тази тема предстои". 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1128 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
пак идиотски заглавия

2023.11.27 | 09:05

1
не виждам "гняв" в изказванията, болни ли сте?

Добави коментар

Водещи новини