Промените в дерогацията за руски петрол бяха приети на първо четене в икономическата комисия на НС

  • 22 ноември 2023 19:17

  • 850
  • 1
Промените в дерогацията за руски петрол бяха приети на първо четене в икономическата комисия на НС
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Парламентарната икономическа комисия прие на първо четене Законопроекта за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, внесен от Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и група народни представители на 16 ноември, с който се предлага вносът на руски петрол да отпадне в срок не по-рано от 1 март 2024 г. и не по-късно от 15 март 2024 г., предаде БНР.

 Законопроектът бе представен от Владислав Панев от парламентарната група (ПГ) "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от". "С цел формиране на парламентарно мнозинство между двете четения можем да променим тези дати", допълни Панев.

Румен Гечев от ПГ "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България" заяви, че позицията на политическата му формация винаги е била против предлаганите текстове, които са в противоречие с интересите на българските фирми и семейства. Той посочи, че Европейската комисия (ЕК) е гласувала дерогация за Унгария и България, което не означава, че помага на Русия. Той допълни, че подобно решение би предизвикало хаос и увеличение на цените на петролните продукти.

Неговият колега Петър Кънев предложи да се назначи особен управител на рафинерията, каквато възможност законодателно е регламентирана, като целта е да има контрол върху това какво, къде и как се изнася и купува от "Лукойл".

Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава от ПГ "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" каза, че дружеството вече е доказало, че може да работи поне с петдесет процента неруски петрол, освен това предлаганият петрол от Казахстан и Азербайджан има подобен състав и по тази причина депутатът допусна, че "Лукойл" "няма съществена нужда от технически модификации".

Александър Вълчев от ПГ "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" заяви, че политическата му формация е за това дерогацията да продължи, защото тя е разрешена от ЕК и икономиката ни може да се възползва от нея.

От ПГ ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на посочиха, че вносителите на обсъждания проект на нормативен акт биха постъпили по-добре, ако подкрепят отхвърления законопроект на политическата формация с вносител Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: и да предложат единствено промяна в срока на дерогацията.

Бюджетната комисия не прие отпадането на дерогацията за руския петрол

В мотивите към законопроекта се посочва, че за да не бъде нарушена сигурността на доставките и да се осигури необходимото време за технически настройки, но все пак да бъде осъществено преминаването на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" АД  изцяло към неруски нефт, срокът следва да бъде скъсен от сега действащия "до 1 октомври 2024 г." на "не по-рано от 1 март 2024 г. и не по-късно от 15 март 2024 г.". От 1 януари се предвижда спиране на квотите за износ към Украйна и други страни извън ЕС на нефтопродукти, преработени от руски петрол.

В анализа на приходите и разходите, свързани с прилагането на законопроекта, вносителите му посочват, че с получената дерогация се нарушава и конкурентоспособността в региона, тъй като страните съседни на България не преработват руски нефт и произвежданите горива са с по-висока себестойност. Но въпреки това не се очаква покачване на цените на горивата, тъй като "Лукойл" продава горивата на цени спрямо цените в региона около България, пише още в анализа.

В мотивите към законопроекта се изтъква, че във връзка с прилагането на закона, приет от Народното събрание на 13 януари, се е установило, че изключването от европейското петролно ембарго е предотвратило сътресение на пазара на нефтопродукти в страната. България може да получава доставки на суров нефт и други суровини от неруски източници, а може да получава и рафинирани продукти, ако те са необходими, се посочва още в мотивите, където се подчертава, че за осигуряване на непрекъсваемост на дейността е предвиден срок не по-рано от 1 март 2024 г. и не по-късно от 15 март 2024 г. за отмяна на дерогацията. Според вносителите на законопроекта този срок е достатъчен за осигуряването на доставките на неруски нефт и при необходимост извършване на технически настройки.

Последвайте канала на

Novini.bg
850 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.23 | 00:22

1
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта. Това е много готино нещо, веднъж опитате ли го, никога няма да съжалявате -------> mub.me/bluex

Добави коментар

Водещи новини