Каримански за бюджета: Приходната част изостава

  • 21 ноември 2023 11:05

  • 203
  • 0
Каримански за бюджета: Приходната част изостава
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че по време на срещата с ГЕРБ-СДС и ДПС са се разбрали да бъдат направени корекции единствено в капиталовата програма, записана в проектобюджета за догодина. Това предвижда капиталовите разходи да са 10 млрд. лева, или с 25% повече спрямо тазгодишната.

"Правителството и министърът на финансите се стремят да балансират бюджета от гледна точка на последните промени с дефицит 3%. Капиталовите разходи са тези, които държавата прави с цел да създаде инвестиционна среда и България да привлече чуждестранни инвеститори и проекти. Капиталовите разходи водят до прогрес на държавата", коментира бившият председател на Комисията по бюджет и финанси в НС Любомир Каримански в студиото на "България сутрин".

Гостът изтъкна и своите притеснения относно капиталовите разходи: "Тази година имахме разходи около 8 млрд. лв. До края да девети месец капиталовите разходи не надвишават 44% от това, което е планирано. До края на годината планират да похарчат още едни 4 млрд. лв., за да могат да бъдат близо до 100-те процента. Смятате ли, че за четири месеца могат да се похарчат над 4 млрд. лв.?".

Пламен Димитров: Бюджетът е напрегнат откъм приходи

По думите му всичко това предизвиква смущение и недоверие и от страна на инвеститорите.

"Почти никога не сме успявали да усвоим повече от 67% от капиталовите разходи. И тази година, ако не ги усвоим, правителството ги заделя, за да може да постигне този 3-процентов дефицит като буфер", каза още Каримански.

Финансистът изтъкна и записаното в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, че "дружествата ще правят заеми, които са държавно гарантирани".

"Те не се показват в общо в консолидирания бюджет. Това означава, че те са също дълг, който ще бъде изплащан, но скрит", уточни той.

Като пример гостът даде намеренията на правителството да инвестира 3 млрд. лв. в АЕЦ "Козлодуй". Според него стои въпросът защо трябва да вземаме 100% пари, които като дивиденти има АЕЦ "Козлодуй", а след това да накараме централата да вземе заем.

"Правителството, в лицето на Министерството на финансите и министъра на финансите, има слаба оценка от гледна точка на събиране на качествените приходи. Приходната част изостава", настоя Каримански.

Той допълни, че ако дългът продължава да расте, трябва икономиката и производителността на страната да растат със същите темпове, но това не се случва.

"Това е опасно. Ще се задъхаме. Държавата казва, че за 2024 г. има мерки, които трябва да въздействат върху бюджета. Не виждам как мярката за бакшиш може да бъде изпълнима. 3-те процента дефицит не може да са самоцел", на мнение е бившият председател на Комисията по бюджет и финанси в НС.

Той засегна и темата за свръхпечалбите на "Лукойл".

"Това, което декларира, си плаща. Друг е въпросът дали се проверява задълбочено дали то отговоря на обемите", добави Каримански.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
203 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини