Иван Хиновски: "Лукойл" вероятно ще направи непрозрачна сделка за "Нефтохим"

  • 19 октомври 2023 08:34

  • 1670
  • 3
Иван Хиновски: "Лукойл" вероятно ще направи непрозрачна сделка за "Нефтохим"
©
Слушай новината Слушай новината

Твърдението, че "Лукойл" не търси купувач за рафинерията край Бургас е тревожно и говори, че компанията ще направи сделката непрозрачно - в един момент те просто ще обявят новия собственик. Това коментира в "Денят започва" енергийният експерт Иван Хиновски.

"Една непрозрачна продажба на "Нефтохим" ще замете редица сделки, неясни за българското правителство. Затова ние от години наред предлагаме Министерския съвет да въведе специален режим на управление на "Нефтохим", както направи Италия с рафинериите на "Лукойл".

Асен Василев: „Лукойл Нефтохим” е в процес на продажба

Това щеше да е възможност да се изсветли цялата им политика през годините". Дали продажбата на рафинерията ще се отрази на цените на горивата зависи от новия собственик, смята Хиновски. "Ако той следва европейските стандарти на прозрачност и спазва нормите на рентабилност без свръхпечалби, не би трябвало. Неясно е бъдещето на цените на петрола след войната в Близкия изток, но според мен няма причина за покачване на горивата в България".

“Лукойл”: Не водим преговори за продажба на рафинерията в Бургас

Иван Хиновски обясни, че наложената такса за пренос на руски газ през България представлява акциз и заяви, че страната ни има суверенното право да го налага. "Този акциз идва доста късно, трябваше да бъде наложен още от министър Николов през 2021 г. - тогава имаше всички основания да се промени таксата, защото цената на газа беше висока". Газопроводът "Турски поток" изпитва ликвидни проблеми, а постъпленията са недостатъчни, коментира още експертът.

Дори да има арбитраж по случая, политиката върху енергийни продукти и услуги е суверенно право на всяка страна и финансовото министерство може да представи точен анализ защо акцизите се налагат точно в този момент, каза още Хиновски.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1670 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
????

2023.10.22 | 06:44

3
Иване,"Лукойл" ли ще стори това,или ТЕЗИ ,които "ЗАГУБИХА" ПЪТНАТА КАРТА ?!

2023.10.19 | 11:33

2
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

2023.10.19 | 10:00

1
ЛУКОЙЛ ЩЕ НАПУСНЕ БЪЛГАРИЯ ДО ТРИ ГОДИНИ.

Добави коментар

Водещи новини