НСИ излиза на протест с искане за по-високи заплати

  • 10 октомври 2023 10:29

  • 819
  • 3
НСИ излиза на протест с искане за по-високи заплати
© НСИ
Слушай новината Слушай новината

Стотици работници и служители от Националния статистически институт (НСИ) започват серия от протести в цялата страна като етап от преминаването към ефективни стачни действия, съобщиха от Националния статистически институт.

Първият планиран протест е на 11 октомври пред сградите на НСИ в страната и в София.

„Напомняме, че още през месец юли т.г. имаше протестни акции в националната статистика, но правителството не чу справедливите искания за увеличение на заплатите на работниците и служителите. С Бюджет 2023 не бе осигурен и 1 лев за увеличение на работните заплати, а през м. септември министър-председателят призова работещите в статистиката за „малко търпение“. Търпението обаче се изчерпа отдавна“ посочват от НСИ.

Проучване: Увеличението на заплатите в България през 2023 г. е около 10% в резултат на инфлацията

Работните заплати в НСИ (ЦУ и ТСБ) от 2015 г. до 2020 г. са увеличавани на база годишна оценка с възможно най-ниския процент (3-4%). През 2020 г. с ПМС във връзка с Ковид кризата са увеличени заплатите с до 30% само на служители от ТСБ, чиито задължения включват обслужване на терен – провеждане на изследвания в домакинствата по метода „лице в лице“. През месец декември 2022 г. с ПМС са увеличени заплатите на всички служители с 11%, но въпреки това увеличение, възнагражденията изостават чувствително.

„Нивото на заплащане в системата е унизително, като за първото тримесечие на 2023 г. от 120 държавни институции НСИ е на 114-то място по размер на средната работна заплата, а териториалните поделенията на НСИ са на 118 –то място“.

Средната работна заплата в НСИ е под 1300 лева, а често статистиците по териториални поделения получават под 1000 лева заплати. Дебело следва да се подчертае, че в НСИ работят високо квалифицирани хора, с висше образование и чужди езици, които обслужват националната и европейска статистика.

Синдикат на административните служители „Подкрепа“ настоява за увеличение на работните заплати в Националния статистически институт с еднаква сума за всички работещи, като увеличението да бъде минимум 50% в перо „разходи за персонал“ или 11,5 милиона лева на годишна база. Това ще даде възможност за адекватно увеличение на възнагражденията на работещите, привличане на квалифицирани кадри и пресичане на процеса по обезкървяване на системата.

Колко трябва да е минималната заплата?

Правителството на Република България трябва да удовлетвори справедливите искания на работещите в НСИ и да изпълни ангажимента, който е поело към тях, а именно: да осигурява финансовите и човешки ресурси, необходими за запазване и подобряване на качеството на официалната статистика и да оказва подкрепа за запазването или подобряването на условията за прилагането на Кодекса на европейската статистическа практика.

Ще отстояваме исканията си с всички позволени ни от закона средства, включително протести и стачни действия, подчертават от НСИ.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
819 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.10.10 | 11:50

3
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

2023.10.10 | 10:37

2
тия само лъжат. да ги закрият ще е най-добре.

2023.10.10 | 10:35

1
Така де, хората измислят всякакви статистики, за да ни покажат колко добре живеем, а тях ги карат да живеят със заплати като нас. Те да не са идиоти да вярват на статистиките за гласоподаватели?

Добави коментар

Водещи новини