Икономист за енергийните протести: Виждаме кулминацията на бездействието и липсата на планиране

  • 10 октомври 2023 09:14

  • 1759
  • 2
Икономист за енергийните протести: Виждаме кулминацията на бездействието и липсата на планиране
© Булфото (архив)

Блокадата на магистрала "Тракия" продължава вече 12 дни. Миньори и енергетици са затворили пътя, като настояването е териториалните планове за справедлив преход да бъдат изтеглени, преработени, в тях да залегнат техните искания и чак тогава да бъдат изпратени отново. 

Протестиращите са категорични, че няма да се откажат и ще продължат своите протестни действия. На дневен ред е и започването на ефективни стачни действия. "Не виждаме какво ще стане с региона. Това са много работници. Всички фирми са свързани с това. Преквалификация в какво? То няма нищо направено. Да има някакво предприятие, нещо направено, преквалификация да предложат - разбирам, но то едно колче няма забито", каза един от протестиращите.

"Правят се някакви разчети без кръчмар", смята друг. 

Енергетиците продължават блокадите и се подготвят за стачка

За 12 октомври е предвиден национален протест. Миньори и енергетици призовават хората от цялата страна да ги подкрепят.

Според Адриан Николов от Института за пазарна икономика много по-рано е трябвало да се мисли за инвестиции в региона и как тези хора да се преквалифицират

За него предложението за 36 заплати е несериозно и не решава никакъв проблем

"Ние не знаем от вчера и онзи ден, че тези проблеми ще трябва да бъдат решавани. Не може да обвиняваме само правителството на акад. Денков за това, че дни преди финалния срок изпраща териториалните планове към ЕК. Тези проблеми седят от десетилетия почти. Имахме сигнали от ЕК, че трябва да се мисли в тази посока, но нищо не се случи през този период. Сега виждаме кулминацията на липсата на действие и планиране".

Николов изказа мнение, че ако тези хора успеят да се преквалифицират и да придобият умения, необходими за съвременната индустрия, те няма да останат без работа. 

Нашите правителства се снишаваха или се надяваха, че някой друг ще реши проблема, което очевидно не се случи, подчерта той и бе категоричен, че сега понасяме щетите от това несериозно отношение.

Днес ИПИ представя изследване "Икономическите центрове в България 2023", което проучва концентрацията на икономическа активност в страната. 

По думите на Адриан Николов 16 са икономическите центъра. Те концентрират 4/5 от населението на страната и около 3/4 от цялата икономическа активност.

"Икономическите центрове спрямо предишното ни издание доста се разширяват. Вече обхващат малко над половината общини в страната. На юг виждаме непрекъснато средище на икономическа активност, което започва от София и свършва чак в Бургас. На север - там са по-малко центровете и са доста по-силно фрагментирани".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1759 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.10.10 | 11:51

2
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

2023.10.10 | 09:57

1
Не знам защо стоят на магистралата. Ако хле бар стачкува, той не прави хляб. Нека да изключат тока, да видим как ще я караме с 1 милиард в ПП, който централата дава за 2 месеца.

Добави коментар

Водещи новини