Ще поскъпнат ли виното и ракията?

  • 06 октомври 2023 10:07

  • 899
  • 0
Ще поскъпнат ли виното и ракията?
© Novini.bg/ Canva

Лозята в някои райони на страната са съсипани от температурните амплитуди и дъждовете, а цената на ракията и виното може да скочи заради това.

"Във всички сектори на земеделието хората се оплакват от климатичните условия. Лозята не правят изключение, имаме доста проблеми в някои региони. Най-засегнат е югозападният регион, там са най-пострадали. Мога да очертая годината като водопад. Хората там прибират по-малко количество грозде. Имат запаси от реколти от предходни години", коментира в "България сутрин" изп. дир. на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

Той отбеляза, че цената на гроздето тази година е доста по-висока от предходната - по 70-80 ст. за по-некачествените грозда, до 1 лев и дори 1,5 лв. за някои сортове. 

Малко количество, но по-високо качество се очаква да е реколтата от грозде в община Сунгурларе

"Тенденцията в последните години е бялото вино и розето да бъдат с по-голямо търсене. Сортовете с по-високи изкупни цени имат предимство. Цените горе-долу покриват разходите на гроздопроизводителите. Винопроизводителят също има увеличени разходи и когато тръгва да я продава, тук идва съпротивата от пазара, а той не може да си позволи много да вдигне цената. Цените на виното и ракията ще се запазят като миналогодишните. Компенсацията е за сметка на печалбата на винопроизводителя", обясни Коев пред Bulgaria ON AIR.

Според госта големият проблем е с напояването в страната. Поливните системи в страната продължават да се изграждат. 

"Когато температурата се вдигна на 40 градуса, лозата запасява кореновата си система - връща сока от плода обратно, за да може да се изхранва. Отново трябва да се полива, неимоверно много вода и труд е. Създават се сухоустойчиви сортове, но въпреки това не може да се пребориш с всичко", каза още Коев.

Той е на мнение, че нашите производители в последните години са направили така, че да се обърне внимание на българските сортове. 

"Целият свят е залят с каберне, мерло и шардоне. Хората вече търсят нещо типично за даден регион. Малко повече реклама в тази насока и количествата ще се увеличат по външните ни пазари", смята Красимир Коев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
899 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини