Зам.-министър Шотев: Българският експорт на машини и оборудване отчита ръст от 30%

  • 03 октомври 2023 16:34

  • 1203
  • 1
Зам.-министър Шотев: Българският експорт на машини и оборудване отчита ръст от 30%
© Министерство на икономиката и индустрията
Слушай новината Слушай новината

„Българският износ на машини и оборудване отчита тенденция на увеличение. По данни на БНБ през 2022 г. експортът на машини и апарати бележи ръст от 30% спрямо предходната година“. С тези думи заместник-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев откри 14-то издание на най-голямото международно изложение в България - MachTech&InnoTech 2023.

По думите му изнесените стоки от сектора са на обща стойност около 2.5 млрд. евро. За полугодието на 2023 г. износът на машини възлиза на 1.4 млрд. евро и нараства с 9% спрямо същия период на 2022 г.

„Тези данни показват, че българската индустрия на машиностроене и оборудване продължава да се развива в световен мащаб“, каза още заместник-министър Шотев, цитиран от пресцентъра на Министерство на икономиката и индустрията.

Министър Богданов: Работим за това България да се превърне в страна, в която младите хора да се реализират успешно

Браншът е традиционно развит и структуроопределящ за българската икономика.

По думите на икономическия заместник-министър машиностроенето участва с около 7% в добавената стойност, създадена от преработващата промишленост и разкрива работни места за над 30 хил. души.

Заместник-министър Шотев заяви подкрепата на Министерството на икономиката и индустрията за развитието на бранша и за създаването на предвидима и стабилна среда, която да гарантира конкурентоспособността на българските компании на световните пазари. Българските машини и апарати намират широко чуждестранно приложение. Перспективите за развитие пред сектора са добри, особено за производството на високотехнологични и средно технологични машини, което позволява успешно включване във европейските и глобалните вериги на стойността.

През последните години изложението MachTech&InnoTech се превърна в притегателна точка за индустрията на Балканите и Източна Европа. В тазгодишното издание участват над 150 фирми – лидери в сектора от България, Чехия, Австрия, Турция, Германия, Италия, Румъния и Китай, които ще представят иновациите в машиностроенето, роботиката и дигитализацията на процесите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1203 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.03 | 23:51

1
Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами ------>> min.lc/medbg

Добави коментар

Водещи новини