От 1 октомври се въвежда Електронна система за трансграничния превоз на отпадъци

  • 29 септември 2023 17:34

  • 721
  • 1
От 1 октомври се въвежда Електронна система за трансграничния превоз на отпадъци
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

От 1 октомври 2023 г. се въвежда Електронна система по Регламент (ЕО) №1013/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2006 година относно превозите на отпадъци.

Системата дава възможност на заинтересованите страни да подават електронно заявления и придружаващата ги документация за превози от България и износ към трети страни на отпадъци, предмет на процедура на предварителна писмена нотификация и съгласие, да запазват номер на Приложение IА, да създават документ по приложение IА, приложение IB, приложение VII от Регламент (ЕО) №1013/2006, както и да извършват справка за текущия статус на заявена електронна административна услуга или съпътстващ я процес, съобщават от Министерство на околната среда и водите.

Разни боклуци и други неща…

Електронната система ще обслужва:

·Юридически лица (износители-нотификатори; лица, които уреждат превоза);

·Експерти на заинтересовани администрации, които по силата на Закона за управление на отпадъците имат контролни функции при трансграничен превоз - Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“, Изпълнителна агенция „Морска администрация“, митническите органи, органите на Главна дирекция „Гранична полиция“ и на звената „Пътна полиция“ в областните дирекции на МВР;

·Експерти от МОСВ и РИОСВ.

Чрез електронната система контролните органи ще имат възможност да отразяват резултатите от извършените инспекции, да извършват онлайн справки в регистъра на издадените съгласия за превози на отпадъци, да сверяват получените данни, да комуникират с други отговорни органи, както и да въвеждат информация за извършените проверки, включително и да подават сканирани копия на документите, използвани при трансграничния превоз на отпадъци.

С въвеждането на електронната система се оптимизират всички дейности, свързани с трансграничния превоз на отпадъци, и се намалява административната тежест за бизнеса.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
721 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.29 | 22:32

1
Разпродажба!!! Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN..------> mub.me/handy

Добави коментар

Водещи новини