Инж. Митев: Отлагането на плановете за въглищните региони е логичният изход

  • 29 септември 2023 14:33

  • 710
  • 1
Инж. Митев: Отлагането на плановете за въглищните региони е логичният изход
© Novini.bg/ Canva

Според изпълнителния директор на Българската минно-геоложка камара инж. Иван Митев исканото от синдикатите отлагане на приемането на териториалните планове за въглищните региони е логичният изход.

"В зародиша на целия проблем и това, което не е съгласувано по веригата, е тази 2026 г. Нека я махнем тази година. Периодът – 2026 г., е твърде кратък за трансформация на едно предприятие. В рамките на период от 2 години ние не можем да построим и жилищна кооперация, а камо ли да трансформираме цяло предприятие или пък да го ликвидираме. Затова е необходимо чрез Маришкия басейн да гарантираме нашата индустрия", коментира той в интервю за предаването "Хоризонт за вас".

Според него ако отпадне тази година, напрежението ще спадне.

Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 година

Минерално-суровинната индустрия е изключително важна за икономиката на държавата, категоричен бе инж. Митев. И добави:  

"Ние и без това сме изправени пред сериозни проблеми с международните пазари във връзка с цени, продукция, трети страни, а в един момент да имаме и несигурни базови мощности – това ще изправи пред огромни трудности всички нас, които и без това сме в неравна конкуренция с останалия свят".

"Трябва да имаме базови енергии. Основното е, че трябва да запазим нашата конкурентоспособност като икономика", подчерта експертът. По думите му това би трябвало да е и крайната цел на териториалните планове.

"Правителството е в много сложна ситуация. Те трябва да запазят баланса между европейските институции и нашата европейска съпричастност към климата, както и към нашите национални интереси. Трябва да се направят бързи разговори. Трябва да има диалог между отделните страни. Без диалог няма градивни решения".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
710 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.29 | 17:00

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> mub.me/medbg

Добави коментар

Водещи новини