Георги Койнов: Радвам се, че правителството отмени забраната за внос на зърно от Украйна

  • 17 септември 2023 17:20

  • 6168
  • 7
Георги Койнов: Радвам се, че правителството отмени забраната за внос на зърно от Украйна
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Темата на деня е отмяната на забраната за внос от Украйна. Правителството зае изключително отговорна позиция, която е в полза на България и искам да поясня накратко защо. Забраната беше наложена, за да разреши проблема с ниската цена на суровините в България. Това не е нещо, което можем ние да диктуваме. Това са международни пазари, които определят цената, България е прекалено малка, за да влияе по какъвто и да било начин на това. Това заяви Георги Койнов, финансов директор на фирма за преработка на слънчоглед пред БТВ.

"Забраната беше наложено от предишния земеделски министър и тя подведе земеделците, даде им надежди, че цената може да се повиши и през следващите месеци това да им помогне да реализират по-добре продукцията си. Нещо, което обаче не се случи. Пет месеца наблюдавахме, че тази мярка няма никакъв ефект. Тя няма и да има. Тя няма място в България. В този смисъл, аз се радвам, че правителството взе решение да я отмени", подчерта той.

Икономиката ни печели от вноса на слънчоглед от Украйна

"Отпадането на забраната дава по-добра конкурентна среда за суровините. Това винаги е в полза на крайния потребител. Цените в магазина обаче се диктуват от международните пазари и затова ние не можем да предвидим какви те ще бъдат занапред. Налагането на забрана по някакъв начин води до ограничаване на достъпа до суровина за всички производители и това автоматично ще бъде предпоставка за покачване на цените. В този смисъл махането на забраната е в полза на потребителите", обясни Георги Койнов.

"Цената на олиото в световен мащаб се движи от началото на войната в посока надолу. Всичко зависи от международния пазар. Може да бъде и още надолу. Ако международната цена е надолу, тя няма да бъде спирачка за понижаване на цените за потребителите. България произвежда 2 млн. т слънчоглед, от които само 200 000 – 250 000 се консумират вътре в страната. Всичко останало, плюс целия внос, който може да бъде още 2 млн., общо 4 млн. т да бъдат преработени в България, се продава на международния пазар. На международния пазар продаваш на цените, които международният пазар е готов да плати. Ние не сме способни да влияем на него", каза директорът на фирма за преработка на слънчоглед.

По думите му България е в много различна ситуация (спрямо Полша и Румъния) и тя въобще нямаше място от ден първи в тази забрана.

"Първо, тя нито е гранична с Украйна, второ, няма проблемите, които чисто логистично имаха тези държави, откъдето всичко започна. Не трябва да подценяваме факта, че има доста сериозен политически интерес в Полша, в Словакия също, заради предстоящи избори там. Ето, Румъния беше също част от тази забрана, в момента обаче е в изчаквателна позиция. Т. е. те не са заявили точно какво ще предприемат. България нямаше място там. България е голям преработвател, тя имаше нужда от тази суровина и това е само в полза на държавата. (Въпрос ако забраната се върне): Ние отново ще бъдем изправени пред проблем, предприятията ни отново да работят на намален капацитет и потенциално да преустановят работа. Което автоматично означава потенциално освобождаване на хора и затрудняване на работата на една индустрия, която носи изключително голяма добавена стойност за България", завърши Койнов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6168 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
vinagi

2023.09.17 | 17:56

6
shte se nameriat prodajnitzi
Владимир

2023.09.17 | 17:42

5
Да живее капитализма и демокрацията
на снимката

2023.09.17 | 17:37

4
Ей как хубаво жъне слънчоглед комбайна!
Цв

2023.09.17 | 17:35

3
Финансов директор! Да си дойдем на думата...

2023.09.17 | 17:35

2
Какъв е този ленскейп зад олионара?
байдън и този кучи син

2023.09.17 | 17:31

1
Я ИЗЧЕЗВАЙ

Добави коментар

Водещи новини