Тенденцията за спад в износа на Китай се забавя през август

  • 07 септември 2023 12:15

  • 633
  • 0
Тенденцията за спад в износа на Китай се забавя през август
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Износът на Китай се е понижил с по-бавен темп през август, въпреки че втората най-голяма икономика в света е останала под натиск заради по-слабото търсене, както на местния пазар, така и в чужбина, предаде Асошиейтед прес, информира БТА.

Износът през осмия месец на годината е намалял с 8,8 на сто спрямо същия период на 2022 г. и е бил на обща стойност 284,87 милиарда долара, се посочва в митническите данни. Темпът на спад е бил по-бавен спрямо отчетените 14,5 на сто през миналия месец.

Вносът се е свил със 7,3 на сто спрямо предходната година до 216,51 долара, но е под прогнозирания спад от 9 на сто.

Търговският излишък на Китай се е понижил с 13,2 на сто до 68,36 милиарда долара и по-малък от отчетените 80,6 милиарда долара през юли.

Китайските лидери предприеха през последните месеци редица политически мерки в подкрепа на икономиката, след като постапандемичното възстановяване претърпя неуспех по-рано от очакваното.

Китайските банки смекчиха правилата за отпускане на заеми и намалиха лихвите по ипотечните кредити за хората, които си купуват жилище за първи път, като въведоха някои данъчни облекчения за малкия бизнес. 

Властите обаче все още не са обявили широкомащабни разходи за стимулиране на икономиката или намаляване на данъците.

Търсенето на китайски стоки за износ се понижи, след като Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ и централните банки в Европа и Азия започнаха да вдигат лихвите миналата година, за да овладеят инфлацията, която достигна рекордни максимуми.

Износът за САЩ е намалял със 17,4 на сто спрямо предходната година до 45,03 милиарда долара, а вносът на американски стоки се е свил с 4,9 на сто до 11,98 милиарда долара.

Китайският внос от Русия, основно петрол и газ, е нараснал с 13,3 на сто спрямо предходната година до 11,52 милиарда долара.

Китайските покупки на руска енергия са се увеличили, което е помогнало да се компенсират загубените постъпления от западните санкции, наложени на Кремъл заради инвазията в Украйна.

Износът за ЕС е намалял с 10,5 на сто спрямо същия период на миналата година до 41,29 милиарда долара, докато вносът на европейски стоки се е понижил с 2,5 на сто до 24,56 милиарда долара. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
633 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини