Пламен Димитров: Заплатите през 2024 г. трябва да се вдигнат с двуцифрен процент

  • 23 август 2023 12:37

  • 785
  • 0
Пламен Димитров: Заплатите през 2024 г. трябва да се вдигнат с двуцифрен процент
© Булфото (архив)

През 2024 година трябва да бъде постигнат реален ръст на заплатите, а не просто компенсиране на инфлацията. Това заяви днес във Варна лидерът на КНСБ Пламен ДимитровПламен ДимитровПламен Димитров е президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

По думите му това означава увеличение на възнагражденията с двуцифрен процент. Димитров допълни, че ръст на заплатите трябва да има и в обществения, и в частния сектор.

Лидерът на КНСБ коментира, че трябва да бъде прекратена практиката възнагражденията да бъдат обвързвани с производителността на труда.

Дигитализацията предизвика огромни промени и ако някоя фирма не се възползва от новите технологии, за да увеличи производителността си, това е проблем на работодателя, а не на служителите, посочи Димитров, цитиран от БТА.

Според него разговорът за преустановяване на практиката за обвързване на заплати и производителност тепърва ще се води по същество. Според КНСБ обаче показателят "производителност"“ вече не формира дори 30 на сто от оформянето на размера на възнагражденията, а значение имат други фактори.

КНСБ: С 12% увеличение на заплатите смятаме, че инфлацията ще бъде компенсирана

Димитров допълни, че в близко бъдеще експертите от синдиката ще имат разговори с финансовото министерство по бюджета за следващата година. По думите му трябва да бъде дискутирана отново и темата със затварянето на "Марици"-те и предоговарянето на условията, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост.

Нужен е и разговор за промени в начините на оценяване на труда в обществения сектор, допълни Димитров.

По думите му в бюджета за следващата година би трябвало да се заложат и по-сериозни механизми за преодоляване на демографската криза, включително за привличане на хора от българските диаспори, които да се заселят и работят у нас.

Последвайте канала на

Владимир Василев
785 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини