Икономист: Всички по веригата губим от забраната за внос на украинско зърно

  • 15 август 2023 08:23

  • 1466
  • 13
Икономист: Всички по веригата губим от забраната за внос на украинско зърно
© Novini.bg/ Canva

Преди два месеца Европейската комисия удължи забраната за внос на украинско зърно за България и още четири страни до 15 септември. 

"Рядко има решение, което да е губещо за всички. Това е едно от тези решения. Решението за блокиране на вноса на тези култури е доста вредно. Потребителите са поставени под риск цената да скача поради нарушаване на пазара. Бизнесът, който преработва тези суровини, е поставен под натиск. България страда, защото тези суровини отиват в нашите конкуренти в Европа. Страда държавата, която не събира достатъчно бюджетни приходи от митнически внос и ДДС на продажбата на суровините", коментира икономистът Преслав Райков за Bulgaria ON AIR.

Леко покачване в цените на основните зърнени стоки по световните борсови пазари през седмицата

Според него страдат и земеделските производители, които "стават неадекватни на пазарната ситуация". Райков е на мнение, че агроведомството е в голяма заблуда, че това ще помогне да се качат на цените, тъй като те продължават да спадат. Българските производители пък държат на склад количества, които не вадят на пазара и от това печелят нашите конкуренти в Европа.

"Разкъсаха веригата и опитаха да настроят производители срещу преработватели и крайни продукти. Не се направи никаква пазарна консултация как пазарът реагира на тази забрана и какви са количествата, които стоят за реализация - около 830 хил. тона слънчоглед. Цените на световните пазари тръгнаха надолу. Украйна гаси своите производствени мощности за преработка на слънчоглед и се насочва към чистия експорт на суровината. Призовавам министър Вътев и администрацията да започнат по-адекватно да комуникират решенията с всички по веригата, защото в момента те са изключително на парче", каза още Райков в "България сутрин".

Гостът се съгласи с твърдението, че има риск от покачване цената на олиото у нас, тъй като ще ни трябват около 1,5 млн. тона внос на слънчоглед, за да може индустрията ни да произвежда на максималния си капацитет

"Зърнопроизводителите загубиха пазарна логика с идеята, че министерството ще им окаже протекция и ще ги субсидира. Сега държавата блокира тази продукция и не дава да се реализира. Всички страдаме от това нещо като потребители. Украинският и българският пазар са много взаимосвързани. Трябва да се потърси диалог между производителите, преработвателите и държавата", подчерта икономистът.

Райков е категоричен, че нашата икономика има нужда да бъде натоварена на максимум, докато в същото време индустриалното производство спада за пореден път.

Според икономиста най-реалистичният сценарий е в началото на 2025 г. да приемем еврото, а рисковете са основно по линия на инфлационния критерий. По-скоро ще има задържане на инфлационните нива, което би било спънка за инфлационния критерий, смята Райков. 

"Трябва да максимизираме икономическите си ползи. Надявам се правителството да гони балансиран бюджет или бюджет в излишък и да не генерираме допълнителна инфлация", посочи още Райков.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1466 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.08.15 | 09:33

9
Губим разбира се! Украинското зърно е с високо качество на ниска цена ! А руските фашисти в България ни уверяват, че е лошо да вкарваме зърно от Украйна!
petar

2023.08.15 | 10:54

13
Качеството е най-ниското в света според всички анализи
bobi

2023.08.15 | 10:39

12
Ей, лайно мръсно, много си малък да се изявяваш като икономист! Кой ти плаща не знам,ама има професори които могат да се изкажат по темата! Устата ти мирише на мляко още, тръгнал да се изявява в медиите! ТЪПАНАР!!!!!!!!

2023.08.15 | 10:04

11
Докато ни управляват престъпници България загива!
Стига

2023.08.15 | 10:02

10
Такива "икономисти" пред Народнто събрание и разстрел.

2023.08.15 | 09:28

8
Кажете му на тоя муфлон че всички по веригата губим и от санкциите срещу русия и от митническата политика срещу китай и турция
Рангел

2023.08.15 | 09:01

7
Лъжлива реклама, на мутраците, който си свалет гащите, за да могат мислят.
alexievi

2023.08.15 | 09:00

6
Г-н Райков, не знам колко са Ви платили за тези думи, но искам само да Ви попитам, знаете ли, че България ползва 1/3 от производството си на пшеница (другото го изнася) и има ли мито за вноса от Украйна, слез решение на ЕС? Когато сте некомпетентен, моля Ви не се изказвайте.
пп спермите

2023.08.15 | 08:54

5
губиш какво боклук радиционото зърно

2023.08.15 | 08:38

2
Кои сте тези всички бе мутряци долни и каква е тази престъпна верига,която сте изградили,защото България е достатъчно сериозен производител на пшеница,за да имаме в излишък даже и съответно да можем ние да изнасяме,та само антибългарските далавераджии може да са на загуба от тази забрана?!?

2023.08.15 | 08:43

4
Чудя се само ДАНС кога ще почне да върши работата,която трябва да върши като попадне на статия с подобно изказване като това на въпросния "икономист"?!?
Щщщ

2023.08.15 | 08:37

1
Губиш на майкати пут ката,с вашето изродско мислене унищожихте земеделието в България

2023.08.15 | 08:39

3
В България се мисли само за чуждите интереси не и за Българските

Добави коментар

Водещи новини