Александър Николов: "Лукойл" не е готова да работи с неруски петрол, ще се отрази на цените

  • 25 юли 2023 21:54

  • 2108
  • 1
Александър Николов: "Лукойл" не е готова да работи с неруски петрол, ще се отрази на цените
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Концесионната такса е едно малко зрънце в цялостното влияние, което имаше това юридическо лице. Ако сравним цялата вертикала на данъци, акцизи, мито ДДС със средноевропейските, цените и маржът на печалбите са доста странни. Може да са потъвали в нечий джоб, може да са потъвали в стимулиране на политически проекти. Това коментира бившият енергиен министър Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен в предаването "Денят ON AIR" по повод отнемането на концесията на "Лукойл" от "Росенец".

По думите му концесионната такса е "едно красиво огледало от последните 30 години, откакто функционира рафинерията".

Николов коментира, че през годините, в които компанията е оперирала у нас, е станало ясно "как монополните структури стимулират широко затворените очи на държавната администрация".

Иван Хиновски: Цената на горивата ще падне след прекратяването на концесията на "Росенец"

Той е на мнение, че не може подобна тема да бъде използвана за политическа пропаганда, особено в ситуация, когато има провокации към България. Според него рафинерията не е подготвена да преработва друг вид петрол, освен руски и ако се премине на такъв сценарий това ще се отрази на цените на горивата.

"Работи се с ресурс, който очевидно, гледайки политиката на Русия, е меко казано непредвидим като доставка. По-скоро ме притеснява това, че всеки един ресурс, който води до драстична промяна в живота на гражданите, енергиен ресурс или храна, се използва в тази война като военен инструмент. Стигнахме до там да се атакува, зърно, жито, за природния газ няма какво да говорим", каза Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен.

"Нали може да си представите какво ще се случи не само с България, но и с региона, ако бъдат изчерпани всички горива. Чисто технически към момента рафинерията не е подготвена за такава смяна. Същината на проблема е, че няма мониторинг на ангажименти, които са поети", допълни той.

Николов зададе въпрос дали има нещо случайно във факта, че 59% от санкционираните у нас лица по глобалния закон "Магнитски" са свързани с енергетиката.

"И когато се каже "Магнитски" защо се пропуска фактът, че санкциите са потвърдени от ЕК и Великобритания. Къде е успоредната линия, която следва да се начертае между българските правораздавателни органи и европейските?", попита Николов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2108 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ХИГИЕНИСТА НА ПУТИ НАЙ ОТЗАД

2023.08.04 | 11:44

1
ХИГИЕНИСТА НА ПУТИ НАЙ ОТЗАД НЕМЕДЛЕНО ХИГИЕНИЗИРА ОАКАНОТО ДУПЕ НА ГОСПОДАРЯ СИ ПУТИ. ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА... ПЪК ПОСЛЕ:ЗАЩО НИ ПРЕЗИРА ЧОВЕЧЕСТВОТО?... И ПИТАМЕ, ПРИ НАЛИЧИЕТО НА МИЛИОНИ ГНУСНИ ФЕКАЛНИ ЧЕРВЕЙ,ЧИЯТО ЕДИНСТВЕНА ХРАНА СА ЕКСКРЕМЕНТИТЕ НА РОСИТЕ...

Добави коментар

Водещи новини