Иван Хиновски: Украйна може да си направи сама АЕЦ, ние показахме, че не умеем

  • 17 юли 2023 18:07

  • 1390
  • 0
Иван Хиновски: Украйна може да си направи сама АЕЦ, ние показахме, че не умеем
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Това за цената е твърде условно и мисля, че трудно ще бъде постигнато, каза в предаването "Лице в лице" по БТВ Иван Хиновски от "Български енергиен форум" по повод решението на парламента да преговаряме с Украйна за продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ "Белене", на не по-ниска цена от тази, която България платила за оборудването - близо 1,2 млрд. лева. 

Това са преговори с много условности. Факт е обаче, е Украйна е в енергийна криза, те имат изключително тежък режим и имат потребности от нови мощности. Насочили са се към нашето оборудване, защото е подобно на това, което са имали досега, заяви Хиновски.

В коментар на въпросите защо Украйна може да реализира ядрен проект с купени от България реактори, а страната ни - не, той отбеляза: "Огромната разлика, е че на тях ще им помогнат в рамките на помощите за войната да до изградят реакторите, докато ние търсим инвеститори".

Украйна има потенциал, тя е една от силните ядрени страни и има потенциал да си направи сама атомна електроцентрала, без да търси гаранции от "Росатом". Те и сега работят с "Уестингхаус". Докато ние показахме, че не умеем. "Белене" е образец за многократно провалян проект. Ние имаме шест опита да изградим проекта. Това е проект, който генерира корупция. Един от инвеститорите – RWE, се оттегли по тази причина, посочи енергийният експерт.

Киев няма да подпише нищо с Москва, ако купи ядрените ни реактори

Попитан дали с продажбата на оборудването се слага кръст на проекта "Белене", той каза: "За мен е кръст, да".

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1390 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини