Вдигат максималния осигурителен доход по формула от 2024 г.

  • 12 юли 2023 17:36

  • 7802
  • 0
Вдигат максималния осигурителен доход по формула от 2024 г.
©
Слушай новината Слушай новината

Максималният осигурителен доход ще бъде повишен от началото на 2024 г. С бюджета за следващата година ще предложим максималният осигурителен доход да се определя по формула, каза Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ при обсъждане на проекта на бюджет за 2023 г. в парламента.

Идеята е максималният осигурителен доход например да зависи от размера на средната заплата и така да нараства ежегодно. До края на настоящата година максималният осигурителен доход ще остане 3400 лв.

Проектът на бюджет за 2023 г. беше гласуван на първо четене, но преди окончателното му приемане ще бъдат направени много предложения от депутати, стана ясно по време на дискусията.

Социалната комисия прие на второ четене промени в КСО

Искрен Арабаджиев обясни, че при изработването на бюджета за 2024 г. ще направят преглед на всички добавки към пенсиите, включително и на вдовишките, както и на Учителския пенсионен фонд. А част от разходите, които в момента са към бюджета на държавното обществено осигуряване, ще бъдат прехвърлени към Агенцията за социално подпомагане.

Тезата за подготвяната реформа разви Георги Ганев от ПП-ДБ. Според него размерът на пенсиите трябва да зависи от приноса към осигурителната система на всеки осигурен, а това което не достига да минава през социалната политика.

С по-малко пари да се постига повече, обясни той. Така хора, които получават наеми и ренти нямат нужда от подпомагане и могат да са на минималната пенсия, дори тя да е под линията на бедност, стана ясно от думите му.

Но при така представената реформа не стана ясно защо човек, който е работил 40 години и през цялото време е бил осигуряван на нисък доход трябва да получава пенсия под линията на бедност, ако неговият дядо му е завещал ниви, от които взима някаква рента, пише Труд.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7802 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини