Икономическият министър разкри случаи на потресаваща корупция в ДКК

  • 30 юни 2023 18:02

  • 4128
  • 0
Икономическият министър разкри случаи на потресаваща корупция в ДКК
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

В Държавната консолидационна компания (ДКК) бяха индикирани много проблеми в последните две години. Там имаме изхарчен значителен държавен ресурс. От един одобрен през 2018 г. бюджетен ресурс от МС в размер на 500 млн. лева г. за ремонт на язовири са изхарчени 600 милиона. Това заяви в интервю за "Лице в лице" по bTV министърът на икономиката Богдан Богданов Богдан Богданов През 2022 г. Богдан Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за.

Той допълни, че с пари, които са били предвидени за ремонт на язовири, са били закупени дронове и то без обществена поръчка.

Всичко е разплатено почти авансово, а насреща нямаме нито един завършен язовир с необходимата документация и въведен в експлоатация. В този случай компетентните органи трябва да си свършат работата. Още през 2021 г. е предадена необходимата документация на прокуратурата и следствието, но оттогава не сме получавали никаква обратна връзка, обясни министър Богданов.

Той разкри и за т.нар. правителствен комплекс, който трябваше да бъде построен на територията на "София Тех Парк" и за който бяха дадени 84 млн. лева. По думите му единственото, което се е реализирало по тази задача, е идейният проект от 2021 г.

От ДКК със смущаваща информация за предходното ръководство на ВМЗ-Сопот

„Въпросът е защо парите не са върнати на ДКК и съответно в ББР. Към днешна дата ДКК продължава да понася огромни щети, защото това е кредит“, уточти министърът на икономиката.

По темата с взривовете на складовете на Емилиян Гебрев Богдан Богданов Богдан Богданов През 2022 г. Богдан Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за припомни, че това не е изолиран случай и допълни, че и през минали години са се случвали такива инциденти, които обаче все още не са изяснени от разследващите органи.

В отбранителната индустрия работят 70 хил. души, има ръст на износа от над 200% за година. Това е серия от инциденти, но нямаме ясен отговор за предишните инциденти. Направихме срещи с едни от най-големите производители и това, което се установи, че и те нямат информация за точните причини. Обсъдихме с тях как държавата може да впрегне целия си ресурс, за да може бранша да се чувства сигурен, коментира той.

Ето защо по неговите думи около военните предприя и складовете оттук-нататък ще има денонощна охрана от МВР.

Министър Богданов: Повишаваме  сигурността в оръжейните заводи

На финала на разговори Богданов посочи, че се очаква ръст на икономиката и добави, че за първите четири месеца на годината има ръст на инвестициите с 64 процента.

Инфлацията намалява, до края на годината прогнозираме тя да достигне около 5,6% на средна база. Нормално е в даден момент цените да тръгнат надолу. Всъщност цените на едро вече тръгнаха надолу. Но въпросът не опира само до цените, но и до ръста на доходите, за да могат хората да си позволят повече. В крайна сметка икономиката на България ще се развива, но ако искаме големи инвестиционни проекти, трябва да имаме върховенство на закона, стабилност и предвидимост, завърши министър Богданов.

Последвайте канала на

Владимир Василев
4128 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини