Пеканов: Важно е да излезем от схващането, че икономическата дисциплина е наука, която ни дава готови отговори

  • 26 юни 2023 11:43

  • 398
  • 0
Пеканов: Важно е да излезем от схващането, че икономическата дисциплина е наука, която ни дава готови отговори
© Булфото (архив)

Това събитие е от световно ниво с представители от водещи институции и водещи университети от света, доказали се имена с високо реноме в икономическата дисциплина. Това каза бившият вицепремиер по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, на откриването на първата годишна конференция на Съвета за икономически анализи.

Пеканов е инициатор на идеята за създаването му. Събитието се провежда в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", предава БТА. 

Той напомни, че инициативата за създаването на Съвета стартира още през 2021 г. с цел в страната ни да се води по-активен дебат относно икономическата политика и решенията, които трябва да стигат до гражданите, помагайки им да вземат правилните решения за себе си. 

"Днешното събитие е само първата стъпка от това, което Съветът може да предостави. Един от трите принципа, на които стъпва той за мен са независимост, партньорство с институциите и поставянето на високи стандарти в сферата на науката", посочи Пеканов.

"Живеем във времена на сериозна дезинформация и имаме нужда от фундаментални изследвания, които да дадат посока на обществото за правилните решения. Основна роля на Съвета е да се засили дискусията в България по отношение на това какво ни казва икономиката като академична наука в 21-ви век. За мен е важно да излезем от схващането, че тя е лесна наука, която ни дава готови отговори. Икономическата дисциплина не е като физиката, където има закономерности, тя се променя постоянно. В нея реално няма постоянни закони, а напротив – традициите, историческото време и политиката въздействат на обекта на нашето изследване и съответно го променят", каза той.

По думите му през последните 10 години икономическата дисциплина се е променила доста и според него критиките към нея не са били обосновани, защото тя вече отговаря на много въпроси, които били неглижирани.

Премиерът Денков откри първата по рода си у нас конференция на Съвета за икономически анализи

"Тя успя да вкара в своите размишления темата за неравенствата и разпределението на резултатите, които често са разпределени много неравномерно, и това променя нашите виждания в сравнение с моделите, в които говорим за едни средностатистически величини", каза той и добави, че през новото десетилетие ще се търсят отговори на въпроси, като например, защо не можахме да обясним огромния инфлационен натиск, в който се намираме в момента и как ще се справим с климатичните промени.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
398 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини