Крие ли БЕХ 1 млрд. лв. печалби със счетоводни хватки?

  • 23 юни 2023 17:35

  • 758
  • 0
Крие ли БЕХ 1 млрд. лв. печалби със счетоводни хватки?
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Министърът на финансите Асен Василев е поискал от Агенция държавна финансова инспекция да влезе във всички държавни дружества, които начисляват дивидент на държавата, за да провери дали счетоводната им политика отговаря на българските и международните стандарти. Искането е във връзка с програмирането на бюджета за 2023 и 2024 г., като държавата ще настоява тези дружества да изплащат 100% дивидент. Министър Василев посочи, че една от мерките за свиване на бюджетния дефицит от 6.4% на 3% ще бъде въвеждане на изискване за разпределяне на 100% от дивидента на държавните предприятия в полза на държавата вместо 50%, както предлагаше служебното правителство със свое решение от април 2023 г. С новата мярка в бюджета трябва да влязат допълнително над 800 млн. лв.

Повод за проверката на АДФИ стана открито разминаване между резултатите във финансовите отчети на Българския енергиен холдинг (БЕХ) към 3 февруари 2023 г. и към 21 април 2023 г., при които печалбата на холдинга е намаляла с цели 1 млрд. лв. Така в бюджета, изготвен от служебното правителство, е заложен очакван пълен дивидент от 1,588 млрд. лв. от БЕХ, а впоследствие към държавата са платени само 291 млн. лв. или 50% от счетоводно намалената печалба от 582 млн. лв. Във връзка с това финансовият министър Асен Василев е изпратил писмо до новия министър на енергетиката Румен Радев, в което препоръчва той като принципал на БЕХ да извърши анализ на финансовите отчети и да предложи на ръководството на БЕХ вземане на решение за неначисляване на финансови обезценки за финансовата 2022 г. В писмото Василев посочва, че до момента "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) е внесъл 291 млн. лв. дивидент за 2022 г. Според него тази сума е "значително под разчетената в бюджета". "Това се дължи основно на начислени обезценки от страна на БЕХ, които са намалили печалбата по предварителния му финансов отчет с 1 млрд. лв., за който риск бе информиран и служебният министър на енергетиката, но без резултат". „Аз нямам право да искам нищо от БЕХ. Това, което е предвидено от БЕХ в проекта на бюджет е това, което беше заложено от служебният кабинет – да се събере 100% от дивидента по мярка и по оценка на служебния кабинет“, уточнява Василев. Как се получава грандиозното намаляване с 1 млрд. лв.? Има два публикувани индивидуални финансови отчета на БЕХ за финансовия резултат за 2022 г. на сайта на Агенцията за публичните предприятия и контрол. Единият е от 3 февруари 2023 г., а другият е от 21 април 2023 г.

Асен Василев: Дъщерните компании на БЕХ не могат да му върнат 770 млн. лв., текат проверки

В тях към една и съща дата (31 декември 2022 г.) в първия отчет неразпределените печалби са 1,6 млрд. лв., а във втория са 640 млн. лв. (Не само че печалбите намаляват с 1 млрд. лв. – счетоводителите на БЕХ умело са подменили името на реда в баланса от „Неразпределена печалба“ на „Натрупана загуба“. Само че „натрупаната загуба“ във втория отчет е положително число, а именно 640 млн. лв., което не е загуба, а печалба. Това вероятно е направено с цел заблуда на всички хора, които нямат счетоводни умения. За да балансират намалените неразпределени печалби в пасивите, 1 млрд. лв. е смъкнат и от активите на БЕХ.

Задължение на „Топлофикация София“ от 270 млн. лв. изчезва между февруари и април – явно вземанията са изцяло опростени на топлофикационното дружество. Защо – не е ясно. Предоставените от БЕХ заеми на свързани лица също са смъкнати, и то със 770 млн. лв. – от 1,140 млрд. лв. в първия отчет до 370 млн. лв. във втория отчет. Вероятно БЕХ е опростил 770 млн. лв. задължения на своите дъщерни дружества (Булгаргаз, Булгартрансгаз, НЕК, АЕЦ Козлодуй, ЕСО, Марица Изток 2 и Мини Марица-изток). Не е ясно каква сума е опростена на всяко от дъщерните дружества. Така, със счетоводни еквилибристики, от баланса на БЕХ са изчезнали около 1 млрд. лв. между февруари и април 2023 г., което се използва като претекст този 1 млрд. лв. да не бъде внесен в държавата, пише "Актуално".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
758 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини