Ще скочи ли ДДС-то от 1 юли?

  • 15 юни 2023 12:44

  • 552
  • 0
Ще скочи ли ДДС-то от 1 юли?
© NOVINI.BG

Ще плащаме ли по-скъпи горива от 1 юли и ще поскъпнат ли значително топлата вода и парното, независимо от обявеното от енергийния регулатор запазване на цените. 

30 юни е срокът, в който ДДС на природния газ и на топлоенергията трябва да се върне на старите си нива и вместо 9%, до които беше намалено, отново да стане 20%. 

Ще ядем по-евтина храна през лятото?

Мярката с намаленото ДДС беше временна и сега не е ясно дали ще продължи да се прилага. 

"От 1 юли 2023 г. има вероятност да се увеличи ДДС върху природния газ", каза пред БНР Живодар Терзиев - председател на Българската петролна и газова асоциация.

Терзиев изказа мнение, че от 1 юли няма да има промяна в цената на пропан-бутана. Ако обаче бъде възстановен акцизът върху пропан-бутана, който е около 22-23 ст. на литър от 1 август, там ще бъде най-голямото увеличение в следствие на данъчна политика, посочи той.

При метана той очаква поскъпване от около 18-19 ст. на килограм от увеличеното ДДС. Там обаче има заявки за намаление от 12-13% спрямо юни, което ще компенсира по-високото ДДС. Там ще имаме паритет, прогнозира експертът. 

Терзиев отбеляза и технологичния период, в който трябва да се пренастроят касовите апарати по бензиностанциите. Там може да има проблеми, ако се чака последния срок, смята той.

"Това, което виждаме в момента, се надявам да се запази като ценови нива за силния летен сезон", каза още Живодар Терзиев. 

Отпадането на намалената ставка ще доведе до по-големи суми за плащане, категоричен е Кремен Георгиев - председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. Той очаква 10% по-високи сметки за парно и топла вода. 

"Все още има някаква вероятност компетентните органи в лицето на Министерството на финансите да внесат например продължение на тази мярка".

ДДС-то, каквото и да е то, няма значение за търговците, за топлофикационните дружества. То ще засегне само крайния потребител, отбеляза още Георгиев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
552 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини