Търговията на дребно спада с 2,7% през април

  • 09 юни 2023 12:51

  • 251
  • 0
Търговията на дребно спада с 2,7% през април
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

През април 2023 г. се наблюдава намаление на оборота с 2 на сто спрямо предходния месец по съпоставими цени в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети". Данните са предварителни и сезонно изгладени, съобщава Националният статистически институт.

Понижение е отчетено във всички големи групи: търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 2,3 на сто, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2,1 на сто, и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1,1 на сто.

Търговията на дребно расте на годишна база през февруари с 4,3 на сто

Оборотът в търговията на дребно намалява с 2,7 на сто спрямо същия месец на 2022 г. въз основа на календарно изгладени данни. Това е първото намаление в оборотите на дребно на годишна база след тримесечен ръст от началото на годината.

При търговията на дребно през април с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, намалението е с 6,7 на сто, докато в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено нарастване със 7,3 на сто. Търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия запазва нивото от предходния месец.

Цветелина Кирилова
251 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини