Трябват сериозни усилия, за да не се превърнем в инвестиционно гето

  • 06 юни 2023 09:23

  • 215
  • 0
Трябват сериозни усилия, за да не се превърнем в инвестиционно гето
© Novini.bg/ Canva

"България има изключителен шанс - това правителство ще разполага с най-големия публичен ресурс някога наличен в историята на България по отношение на възможности за инвестиции през Плана за възстановяване и развитие. Там трябва да се активират и нисколихвените заеми. България все още не е използвала този ресурс. Трябва да вдигнем малко поглед и да знаем какви са нашите дългосрочни визия и цели за следващите 5-10 години". 

Това коментира пред БНР Руслан Стефанов - програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията. 

"Изключително важно е България да има ясно евроатлантическо правителство. Позицията на България в ЕС и международно е на сравнителна изолация - политическа, въпреки че България направи доста по отношение на подкрепа на Украйна, но тя не е официална. Не става ясно всъщност каква е точно позицията на България. Това, което президентът Радев заема непрекъснато като позиция, е, че България остава в изолация и че в страната остава изключително голямо поле за действие на сили като "Възраждане" и БСП, които я дърпат навън. И двете коалиции направиха изключително сериозни компромиси, те ще трябва да продължат". 

Васил Велев (АИКБ): По-добре да се приеме нов бюджет, отколкото да има удължаване

В предаването "Преди всички" Стефанов обърна внимание на превръщането на икономически инструменти в оръжие: 

"Слабото притиводействие на корупция, системната корупция и завладяна държава поражда такива рискове, такива икономически мрежи, които са свързани с държави, които са определили например ЕС и България като неприятелски или които имат някакви други цели, освен чисто икономическата печалба - да могат да влияят чрез подобни олигархични мрежи в националните икономики на страните-членки". 

В конкретния случай става въпрос за Русия и държави, които подкрепят активно руската агресия в Украйна, като Иран и Китай, уточни той.

По думите му другият проблем е с достъпа до технологии и използването им след това за авторитарни цели. Има много страни, които могат да послужат като трети страни за разпространение стоки под санкции, за осигуряване на капитали, които могат да послужат за продължаване на войната и т.н., добави той. 

Руслан Стефанов подчерта, че България е една от страните, в които липсва механизъм за проследяване на инвестициите

"Може да знаем голямата картина, но не знаем в този приток на капитали кой какъв е и какви цели преследва. ЕС прие такъв механизъм. България вече участва в споделянето на такава информация. Но липсва механизъм, който да осигурява инвестиционна и икономическа сигурност. Това е изключително важен механизъм за България. Този механизъм трябва да е така направен, че той да не пречи, а напротив да стимулира допълнителни инвестиции от дестинации, които се смятат за доброжелатели - това са най-вече нашите партньори от ЕС, САЩ и Г-7 страните. България няма механизъм, по който такива инвестиции да бъдат идентифицирани, да се оценява риска, т.е. какви са капиталите, от които страни могат да дойдат, как се проследяват, следи ли се по какъв начин след това се използват и т.н.- този детайлен механизъм го няма". 

На днешното си събитие по темата от ЦИД ще предложат по-обхватен подход. По думите му България изостава от своите най-преки конкуренти от Централна и Източна Европа в последните 10 години. Това не е непосредствено свързано с политическата криза в момента. 

Според него този инструмент трябва да е част от стратегия за насърчаване на инвестициите. България трябва да развие механизми за икономическа и инвестиционна сигурност, категорично заяви Стефанов и добави: "Ние си представяме, че Съветът за сигурност към МС може да заеме тази функция. Агенцията за чуждестранни инвестиции и Министерството на иновациите и растежа трябва да бъдат част от този координационен механизъм към Съвета за сигурност". 

До края на годината не е възможно да бъде сведен дефицитът до 3%

По думите му в България има много фирми под санкции, а България е страна с висок риск. Притеснително е, че няма нито едно действие и съобщение, така че този риск да се намали - тези фирми да не придобиват допълнителен капитал и да не влияят по някакъв начин, коментира той. Според него трябва да има по-добро взаимодействие, а това е процес, който ще отнеме 2-3 години, за да се напасне. Трябва да положим сериозни усилия, за да избегнем възможността да се превърнем в инвестиционно гето, отбеляза Руслан Стефанов.

В момента всички инвестиици в българската икономика са малко под 20%, посочи още той. Това са няколко милиарда, които не достигат на българската икономика. Това означава, че след 3-4-5 години българската икономика ще има по-нисък потенциал за ръст, обясни Стефанов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
215 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини