Васил Велев (АИКБ): По-добре да се приеме нов бюджет, отколкото да има удължаване

  • 05 юни 2023 20:46

  • 418
  • 1
Васил Велев (АИКБ): По-добре да се приеме нов бюджет, отколкото да има удължаване
©
Слушай новината Слушай новината

"Г-н Радев е един от най-добрите експерти, с които България разполага и за разлика от други добри експерти, няма зависимости - нито от големия брат, нито от предишния голям брат, нито от партии - експертизата му е безспорна, с много добър опит като производител и като търговец в тази сфера, но и като индустриален потребител на енергия", заяви председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му би било жалко, ако земята на "Мариците" бъде разпродадена на парчета за жълти стотинки. 

"Това е предимство на страната ни в развитието на благородните технологии - добро слънчево греене. Няма нужда от преместване на селища, има условия за сериозна трансформация на това енергийно сърце в област с производство и използване на чиста енергия - водород на място както в индустрията, така и за транспортни цели, за складиране на енергия със сезонен характер. Едно разпарчeтосване на тази земя ще влоши възможностите на страната, ще намали интереса от чужди инвеститори", прогнозира Велев.

Колко голяма е дупката в хазната?

Пред Bulgaria ON AIR той коментира, че за България е добре да има експерти за министри, но да бъдат с опит.

"У нас всеки си мисли, че може да бъде министър, а опитът е много важен. Управлението на крупни държавни структури се различава от това на отделни компании", мотивира се гостът. 

По думите му е постижим дефицит в размер на 3%. 

"Това е свързано със съкращаване на много разходи от 1 юли, отлагане на увеличението на други разходи, по-голям дивидент от държавните предприятия и възстановяване на единната ДДС ставка и затягане на пробойните, от които изтичат средства от социалните фондове", предлага Велев.

Председателят на АИКБ е категоричен, че е по-добре да се приеме нов бюджет, отколкото да има удължаване с 3 месеца на действащия.

По думите му все пак българската икономика се справя доста добре - сред двете страни в ЕС с най-голям ръст на възнагражденията, които изпреварват инфлацията. Очакванията му са в следващите официални данни тя да е едноцифрено число.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
418 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Да се знае кой е тоя :)

2023.10.21 | 06:02

1
Последният директор на републиканския център на ТНТМ е Васил Велев - син на ген. Георги Велев - зам.-началник на ГУ на Строителните войски. На 22 февруари 1990 г. ТНТМ е преобразувано във фондация "Еврика" - за развитие на научното и техническото творчество на младежта. При създаването й фондацията "гълта" 53 млн. лв. народна пара от фонда ТНТМ. Отделно към нея се прехвърля собствеността на 31 фирми от цялата страна ("Орион", "Метаком", "Спектър", "Интеграл", "Темп" и др.) Генерален директор на "Еврика" естествено става дотогавашният шеф на ТНТМ Васил Велев. В интервю през 1993 г. той твърди, че имуществото на фондация "Еврика" е 49 688 900 лв., а постъпленията през 1992 г. - 24 418 000 лв. След "Еврика" Васил Велев е управляващ съдружник на "БИК Холд" ООД, а от 1999 г. - изпълнителен директор на "Стара планина Холд" АД. Това е същият онзи холдинг, който през 2003 г. се забърка в скандала за нерегламентирано строителство в 11 апетитни имота в Южния парк.

Добави коментар

Водещи новини