Ежедневно банкиране без такси – възможно ли е?

  • 06 юни 2023 08:04

  • 726
  • 0
Ежедневно банкиране без такси – възможно ли е?
©

В последните години банките у нас драстично увеличиха таксите за поддръжка на сметка, за теглене от банкомат, за преводи, за издаване на дебитна карта... В условия на инфлация, българите усетиха по джоба си този ръст на разходите. Неслучайно финтех компании като Revolut набират все повече потребители. Възможно ли е, обаче, да получиш сигурността, която дава една банка, без да плащаш такси за всяка нейна услуга?

По-рано тази година една от най-иновативните банки в страната – tbi bank, представи своето обновено мобилно приложение и дебитна карта neon. С тях, подобно на Revolut, tbi дава възможност за безплатно откриване на сметка с дебитна карта, които нямат и такса за поддръжка. Видяхме, тествахме и обобщихме впечатленията от услугата. Ето какви предимства и недостатъци открихме.

0 лв. такси
С няколко клика само за минути успяхме да изтеглим tbi bank app, да подпишем договор за откриване на разплащателна сметка и да поръчаме neon карта. Всичко става изцяло през приложението, напълно безплатно. Картата дойде на посочения адрес с безплатна куриерска доставка. 
Преводите по мобилен номер от един потребител до друг са незабавни и също така напълно безплатни. Носителите на neon карта могат да се възползват от 2 безплатни тегления месечно (до 800 лв., освен ако банкоматът няма другo ограничение). 
Нещо, което ни изненада приятно, е бонусът от 20 лв., който се оказа, че получава всеки потребител след първата си трансакция с neon картата.

0% лихва
Картата neon, освен като обикновена дебитна карта, служи също така и като шопинг карта за разсрочване на плащанията на направени покупки. Ако някой разход идва в повече за месечния бюджет на потребителя, то той може да го раздели на три равни месечни плащания без лихви и такси. Приложението предлага и опции за разсрочване на плащанията за по-дълъг период от време, но срещу малка такса. Тези функционалности определено улесняват пазаруването. И все пак, преживяването щеше да е пълно, ако neon картата имаше интеграция с дигиталните портфейли Google Pay и Apple Pay. От банката споделят, че по-късно тази година ще бъде добавена и такава възможност. Тогава клиентите на tbi с neon ще могат да плащат безконтактно само с телефон.

Плащане на битови сметки без такса
През tbi bank app могат да се плащат битови сметки без такси към над 700 доставчика на услуги –  електроенергия, водоснабдяване, мобилни оператори и т.н. Плащането може да е още по-удобно – има възможност да се създават темплейти за всички доставчици, към които потребителя плаща периодично сметки. 

Удобно е да се спестява
Освен че няма такси за издаване и поддръжка, разплащателната сметка към картата носи доходност от 2.1% за суми до 2 000 лв. (и 0.15% за суми между 2 000 и 200 000 лв.). Предимство, което дори финтех компаниите все още не предлагат. Тази функционалност, обаче, е налична само за левова сметка, не и за такива в евро.
Интересна функционалност на tbi bank app e и възможността за поставяне на спестовни цели, задаване на срокове за постигането им и редовно заделяне на малки суми във виртуална „Касичка“. По всяко време спестеното може да се добави към сметката по картата neon – става за секунда, само с едно докосване.

Извод
Като цяло tbi bank app, заедно с neon карта, към този момент изглежда предоставят най-изгодните условия за ежедневно банкиране в България. Фактът, че всичко се случва единствено през приложението и без необходимост от посещение на клон, определено улеснява и спестява време. Това, което липсва на услугата, за да покрие очакванията и най-взискателните потребители, е интеграцията с дигитални портфейли и възможността за издаване на виртуална карта, тъй като към момента е задължително получаването на пластика.
Ще следим с интерес какви нови функционалности ще бъдат добавяни в приложението и картата neon през следващите месеци.

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
726 0

Водещи новини