Проект: Социалната пенсия за старост да се повиши от 1 юли с 12 на сто

  • 04 юни 2023 09:15

  • 1029
  • 0
Проект: Социалната пенсия за старост да се повиши от 1 юли с 12 на сто
© Novini.bg/ Canva

Социалната пенсия за старост да се повиши от първи юли тази година с 12 процента и да бъде 276 лева 64 стотинки. Това предлага социалното министерство в проект на постановление, което трябва да бъде прието от служебното правителство. Вече е разчетено, че всички останали пенсии за трудова дейност също ще се увеличат с 12 процента от същата дата, предаде репортер на БНР.

Кодексът за социалното осигуряване предвижда правителството да определя размера на социалната пенсия за старост. Затова е предложението е тя да се повиши с 12 на сто от 1 юли, също като всички останали пенсии за трудова дейност по швейцарското правило с половината от ръстовете на инфлацията и на осигурителния доход за предходната година.

Така от 247 лв., колкото е в момента, тя ще нарасне с 29,64 лв. от 1 юли. Повишението на социалната пенсия за старост, която се изплаща в момента на 5200 души, ще увеличи размерите на всички останали пенсии и добавки, които не са свързани с трудова дейност, тъй като тя по закон е базова за изчисляването им.

Става въпрос за пенсиите за военна инвалидност, за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и добавките за чужда помощ към инвалидните пенсии и парите, които допълнително се получават към пенсиите на ветераните от войните.

Хората, които вземат пенсия, несвързана с трудова дейност 59 600, а добавките, които се определят като процент от социалната за старост са 66 100. Това означава, че с 12 на сто ще се увеличат средствата от 1 юли за 125 700 правоимащи.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1029 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини