Горивата не само няма да поскъпнат, но може и да поевтинеят

  • 31 май 2023 07:43

  • 1286
  • 1
Горивата не само няма да поскъпнат, но може и да поевтинеят
© Novini.bg/ Canva

В началото на летния сезон някои прогнози сочат покачване в цените на горивата, а други са категорични, че ниските цени ще се запазят.

Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива съобщи в "България сутрин", че потреблението за последния месец е намаляло с 10%, а цените най-вероятно няма да се повишат до месец - месец и половина. 

Цените на горивата вървят надолу

"Може би се дължи на лекото свиване на икономиката. Хората най-вероятно са изпразнили джобовете. Дори може горивата да поевтинеят с 5-6 стотинки. Метанът ще падне с 10-15 стотинки - под 1,80 лв. Бензинът ще бъде между 2,45 и 2,55 лв. на различните обекти, а за дизела говорим под 2,40 лв. Газта - между 90 и 96 стотинки", прогнозира Хаджидимитров.

По думите му единственият фактор, който може да повлияе на увеличението на цената на пропан-бутана, е ако върнат акциза и ДДС-то от 1 юли. "Най-вероятно няма да се приеме. Много е трудно да си вземеш някакъв бонус, когато го дадеш на хората", посочи Хаджидимитров пред Bulgaria ON AIR.

"Нашите акцизи са най-ниски в ЕС, нормално е цените на колонките да са най-ниски. Маржовете на печалба в Европа и България са близки - около 7-8%. Тази тенденция в близко бъдеще ще се запази. Спекулантите на пазара лесно спекулират с информацията, която излиза непрекъснато", каза още гостът и добави, че няма да има промяна в цените на горивата в следващите 2-3 месеца.

Хаджидимитров отбеляза, че няма никакви проблеми с доставките на горива, а пазарът е спокоен. Всичко е под контрол и в рафинерията в Бургас.

"В Русия гледат на "Лукойл" като на национални предатели. "Лукойл" никога не е изнесъл един литър гориво за Украйна. Пазарът, който България държеше в Украйна, вече е много по-нисък процент. Взеха го Турция, Гърция, Румъния... Самите украинци вече не са толкова на зор", коментира експертът.

Той допълни, че при спокоен пазар настъпва конкуренция и бензиностанциите започват да се борят с оферти за хората. 

"Конкуренцията в момента работи здраво за намаляване на цените по колонките. Потреблението пада и започват да свалят цените", категоричен е Димитър Хаджидимитров.

Радина Лазарова
1286 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.05.31 | 10:59

1
Лошо, замръзнахме без газ от путлер тая зима, и икономиката на целия ЕС изчезна... Къде сте говноядите е прогнозите?

Добави коментар

Водещи новини