Велкова: Предлагаме да отпадне условното блокиране във фискалния резерв на европейските средства и сребърния фонд

  • 30 май 2023 17:04

  • 2170
  • 4
Велкова: Предлагаме да отпадне условното блокиране във фискалния резерв на европейските средства и сребърния фонд
© Кадър: БНТ

Служебното правителство внесе в Народното събрание проект на Закон за държавния бюджет за 2023 година на 28 април. Вече мина един месец и той не е влязал за разглеждане дори в комисии. Съгласно удължителния закон, който беше приет - срокът на действие на удължителния закон приключва на 10 юни. Това означава, че ние влизаме в една разпоредба в Закона за публичните финанси, която е твърде рестриктивна. Според нея се финансират разходите по размера на постъпилите приходи. Това ще създаде несигурност и безпокойство в гражданите и бизнеса, които имат да получават плащане от бюджета.

Това заяви служебният министър на финансите Росица ВелковаРосица ВелковаРосица Велкова е родена на 16 март 1972 г. в София.   Придобива магистърска степен по финанси в кулоарите на парламента. 

Ние вчера внесохме проект на решение на Народното събрание, с което да се регламентира - да се извършват разходи в срок до приемане на Закона за държавния бюджет за 2023 г. В това проекторешение е предложено, НС да приеме определено приоритозиране на разходите. Днес внесохме проект за изменение и допълнение на така наречения удължителен закон, с който променяме срока до приемане на Закона за държавния бюджет до 2023 г. По този начин всички разпоредби на удължителния закон да продължат да действат и да може да финансираме системите, както досега, отбеляза министър Велкова. 

Официално: Служебният кабинет предложи на парламента да удължи Бюджет 2022

Друго предложение, което правим е да отадне параграф 15, с  който условно са ни блокирани във фискалния резерв европейските средтсва и сребърния фонд. Предлагаме на народните представители този параграф да отпадне. Смисълът на единната сметка да могат да се финансират гъвкаво разходите на държавата, а не да се теглят дългове. В момента сме в ситуация, че във фискалния резерв имаме 10 млрд., но поради това, че условно са блокирани едни средства, които в момента на държавата не са необходими в този месец да бъде извършени тези разходи, но не можем да ги ползваме и би следвало в такава ситуация да се тегли дълг., каза още служебният финансов министър. 

По думите ѝ това не крие никакви рискове, а средствата от сребърния фонд няма да бъдат използвани.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2170 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Bdb

2023.05.30 | 19:30

4
Хората на Ушатия от "служебното" правителство искат да ни откраднат и пенсиите, преди да ни предадат голи и боси на руските другари и Памперса!!!

2023.05.30 | 19:01

3
СЛУЖЕБНИТЕ ДОЙДОХА НА АКЪЛА НА СИМЕОН ДЯНКОВ
баба гицка

2023.05.30 | 17:47

1
вземи парите на кокорчо и кирчо, дето осраха всичко

2023.05.30 | 18:22

2
каквото виждаме е относно въпроса дали станем пълен част от Брюксел , или сме нещо подобно като "необвързаните от време на Тате и Брешнъв" - защо да не пробваме съвременен амалгам ?

Добави коментар

Водещи новини