България е на финалната права към еврозоната

  • 30 май 2023 11:56

  • 987
  • 6
България е на финалната права към еврозоната
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

България е на финалната права, минали сме най-трудната част за присъединяване на българския лев към еврозоната, посочи Илия Лингорски, член на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) при откриването на форума "Еврозоната и бизнесът - предимства и предизвикателства", организиран от Съюза за стопанска инициатива (ССИ).

Еврото е един от най-ярките символи на европейска идентичност и принадлежност.

България в Еврозоната - предимства и възможности

То е въведено на 1 януари 1999 г. първоначално в електронна форма, използвана при банкови операции, а от 1 януари 2002 г. - и под формата на банкноти и монети, представляващи национална валута на 12 държави. През следващите години, в това число и като следствие от разширяването на Европейския съюз, към еврозоната последователно се присъединяват още 8 държави - Словения, Кипър, Малта, Словакия, Естония, Латвия, Литва и най-скоро Хърватия - от 1 януари 2023 г., припомни Лингорски.

Напоследък често се организират събития с широко участие, посветени на дискутиране на въпросите, свързани с въвеждане на еврото, в които представители на Националното сдружение на общините активно участват. Последното такова събитие беше проведената на 9 май тази година конференция на тема "Ролята на организираното гражданско общество в процеса на присъединяването на България към еврозоната". Тя беше организирана от Икономическия и социален съвет – национален консултативен орган, изразяващ волята на структурите на гражданското общество по въпроси на икономическото и социалното развитие.

Тези събития са важна част от обективното, компетентно и професионално обсъждане на всички въпроси, свързани с въвеждане на еврото, които вълнуват нашето общество. Координационният съвет за подготовка на България за членство в еврозоната е приел Комуникационна стратегия за информация и публичност на присъединяването на България към еврозоната, публикувана на интернет страниците на Министерството на финансите и БНБ. Дейностите, предвидени в Стратегията, предстои да се реализират, като общините и регионите са част от целевите групи, обект на предвидените комуникационни събития.

С цел да се повиши информираността по темата за еврото, на интернет страниците на Министерството на финансите и на БНБ вече са публикувани информационни материали с въпроси и отговори, свързани с приемането на общата европейска валута, посочи Илия Лингорски, предаде БТА.

Десислава Станева
987 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.05.30 | 13:10

5
Пътят на България е един, Еврзоната и Шенген. Друг път няма.

2023.05.30 | 14:54

6
кире, ти ли си?

2023.05.30 | 12:08

4
Сънувайте си,то сънят е здраве!

2023.05.30 | 12:06

3
хахаха, присъединяваме се точно за връщането на дълговете

2023.05.30 | 12:04

2
ама тва киро и гинеколожката ли го казаха?
Значи

2023.05.30 | 12:02

1
Еврозоната е на финала.

Добави коментар

Водещи новини