Ето кои са най-търсените работници в Търговище

  • 29 май 2023 14:33

  • 274
  • 0
Ето кои са най-търсените работници в Търговище
© Novini.bg/ Canva

Работници в добивната, преработващата промишленост, строителството и транспорта са най-търсени от бизнеса в област Търговище.  През месеца броят на регистрираните безработни в трите бюра по труда в областта - в Търговище, в Попово и в Омуртаг, намалява, информират от Дирекция "Регионална служба по заетостта".

От институцията отчитат спад в броя на регистрираните безработни - те са 3506, което е със 176 души или 4,8 на сто по-малко от месец март. При тази численост равнището на регистрираната безработица през април е 9,1 процента. Спрямо март намалението е с 0,5 пункта, а спрямо април 2022г. се наблюдава леко увеличение с 0,3 пункта, показва справка.

През месеца броят на новорегистрираните намалява с 86 спрямо март 2023г. Според отчетните данни те са 284 – с 89 по-малко на годишна база. Регистрирани са и седем души, търсещи работа от групите на заетите, учащите и пенсионерите. 

Заплатата в Ямбол със стотици по-малка от средната за страната

През април трудовите посредници са успели да активират 39 неактивни лица за регистрация в бюрата по труда.

През април броят на започналите работа регистрирани безработни е на 322. Работа чрез бюрата по труда са намерили и двама души от групата на пенсионерите, учащите и заетите Най-голям е делът на започналите работа в сектора на преработващата промишленост – 11,8 процента. Следват търговията – 11,5 и селското, горското и рибното стопанство – 9,5 на сто.

В област Търговище заявените работни места на първичния пазар на труда са 131. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са обявени в строителството (55 процента), преработващата промишленост (13,7 на сто), държавното управление (12,2 на сто).

Сравнителна справка на БТА показва, че през март 2023 г. в област Търговище заявените работни места на първичния пазар на труда са били 215. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика тогава са обявени в селското горското и рибното стопанство (38,1 на сто), следва преработващата промишленост (16,7 на сто) и държавното управление (16,7 процента). В предходния месеца най-търсени са били работници в селското, горското и рибното стопанство, както и водачи на моторни превозни средства.

Радина Лазарова
274 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини