Цената на пастата скочи сериозно и у нас

  • 25 май 2023 13:08

  • 375
  • 0
Цената на пастата скочи сериозно и у нас
© Novini.bg/ Canva

Пастата - смятана доскоро за сравнително евтина и лесна за приготвяне храна, се оказва, че е стигнала впечатляващи цени, показа проверка по магазините у нас. Килограм спагети вече е между 6 и 8 лева, а някои видове талиателе струват и над 20 лева. Така те са вече по-скъпи от килограм свинско бонфиле например, а значителното увеличение на цените се оказва, че не засяга само Италия.

У нас тестените изделия през април са поскъпнали с повече от обичайното - с 1,4% само за месец, след като преди това в продължение на половин година цените им не се променяха. Все пак най-високото им ниво беше в средата на миналата година, когато отбелязаха увеличение от 35%.

Кризисни заседания и призиви за стачка в Италия на фона на скока в цените на пастата

Поскъпването е необичайно на фона на падащата цена на пшеницата. Освен това до средата на тази година суровината, от която се произвеждат - брашното, е с 0% ДДС, пише "24 часа". Значително паднаха и котировките на газа и тока, които доскоро служеха като оправдание на производителите за липсата на поевтиняване.

Домакинствата в България слагат на масата различни видове паста не повече от 2 пъти седмично, показват изследвания на търговци и производители, предаде bgonair. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
375 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини