Росен Христов: Време е да спрем дискриминацията на ядрената енергетика в Европа

  • 16 май 2023 17:23

  • 802
  • 0
Росен Христов: Време е да спрем дискриминацията на ядрената енергетика в Европа
© Министерство на енергетиката
Слушай новината Слушай новината

“Ядрената енергетика е надеждна като технология и достъпна като цена. Реално без нея няма как да се постигнат целите за декарбонизация. Крайно време е този факт да бъде признат и да спрем дискриминацията на ядрената енергетика”.

Това заяви министърът на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския, който бе председателстващ на министерска среща на държавите от ЕС, които подкрепят развитието на ядрената енергетика. Форумът, който се проведе в Париж, бе открит от френския министър на енергетиката Аниес Пание-Рюнаше и еврокомисаря Кадри Симсон. 

Росен Христов: Правителствата трябва да реагират, когато пазарът не може да се справи сам

Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския настоя за формиране на твърда позиция, че ядрената енергия е важен елемент за декарбонизацията, както и за енергийна сигурност и независимост. “В момента ядрената енергетика е сред тези с най-висока степен на независимост, тъй като по-голямата част от оборудването се произвежда в Европа”, подчерта той и допълни, че за сравнение 90% от елементите на соларните панели се произвеждат в Китай, което е своеобразна зависимост. По думите му трябва анализ за енергийния микс на всяка страна - не само като производство, но и като внос. В тази връзка той даде пример с Германия, която като цяло е против ядрената енергетика, но внася ток от Франция, който пък основно е от ядрени централи.

В енергийната среща в Париж участваха министри и представители на 12 държави от ЕС, както и представители на организации за ядрена енергетика. Заедно с министър Христов в българската делегация са и зам.-министър Еленко Божков и началникът на политическия кабинет Любомира Ганчева, съобщиха от пресцентъра на министерството на енергетиката.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
802 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини