Омбудсманът възрази срещу увеличението на цената на водата в Кюстендилскo

  • 11 май 2023 14:40

  • 252
  • 0
Омбудсманът възрази срещу увеличението на цената на водата в Кюстендилскo
©

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище в Комисията за енергийно и водно регулиране, в което категорично възразява срещу рязкото увеличение на цената на ВиК услугата за 2023 г. С 81,25в област Кюстендил, заложено в новия бизнес план.

Становището с дата 10 май е публикувано на сайта на Институцията.

В сравнение със сега действащата цена на водата в областта от 2,016 лв., е предвидено тя да стане 3,654 лв. с ДДС.

Омбудсманът иска ревизия на „ревизирания“ закон за ВиК

В община Дупница цената за 2024 г. ще се увеличи със 163,10%, т.е. от 1,39 с ДДС тя ще бъде увеличена на 3,66 лв. с ДДС и то без да е отчетена инфлацията.

Трета година община Дупница иска да излезе от Асоциацията, но още не е взето единодушно решение за това и административно не е станало.

Цената не е променяна от 12 години, това рязко увеличение е неприемливо, считат от Омбудсмана. Още повече, че цената на ВиК-Кюстендил е формирана без корекция на изпълнението на показателите за ефективност, тъй като дружеството нямаше одобрен бизнес план за периода 2017 - 2021 г., напомня в позицията си омбудсманът.

Диана Ковачева очаква Комисията да върне на работната група проекта на решение относно утвърждаване и одобряване на цените в бизнес плана за ВиК-Кюстендил. А този план не е приет от общините на последното заседание на АВиК-Кюстендил.

КЕВР ще се произнесе по вързаженията на 30 май.

Около 80% от служителите и работещите в "Кюстендилсак вода" са на минималната работан заплата, отбелязаха за БНР от ръководството на оператора.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
252 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини